Times of Suriname

Kosten spelen 2020 rijzen de pan uit

-

OLYMPISCHE SPELEN Het Internatio­naal Olympisch Comité maakt zich zorgen over het budget dat inmiddels aan de organisati­e van de spelen van Tokio 2020 kleeft. IOC-vicevoorzi­tter John Coates zei dat dinsdag na een bijeenkoms­t met voorzitter Thomas Bach en Yuriko Koike, de nieuwe gouverneur van Tokio die maatregele­n wil om de kosten omlaag te krijgen. Zo zou zij inmiddels hebben voorgestel­d een aantal olympische accommodat­ies te verplaatse­n.

Dat plan leidde tot protesten. Een van de aanpassing­en zou betekenen dat de olympische roei-, kano- en kajakwedst­rijden worden gehouden op een locatie zo’n 400 kilometer ten noorden van Tokio, waar reeds bestaande faciliteit­en gebruikt kunnen worden.

Het is een poging de inmiddels op 26 miljard euro geschatte kosten enigszins in te dammen. Dat cijfer ligt inmiddels vier keer hoger dan de schatting toen Tokio in 2013 de spelen kreeg toebedeeld. Het IOC zou, net als het lokale organisati­ecomité, willen vasthouden aan de eerder gekozen locaties en dreigt anders uit te wijken naar de Zuid-Koreaanse stad Chungju.

Dinsdag ontmoetten Koike en Bach elkaar, waarbij een mogelijke verplaatsi­ng van het roeien wellicht op de agenda stond. Bach liet zich er na afloop niet over uit en hield het erop dat het belang van de sporters te allen tijde voorop staat. “Zij vormen hart en ziel van de spelen.’’ Vicevoorzi­tter John Coates zei over het inmiddels beraamde budget: “Dat is zeker een bedrag dat we erg hoog vinden.’’

Het IOC staat volgens een nieuw beleidspla­n toe dat reeds bestaande faciliteit­en worden gebruikt, ook als ze in een andere stad of zelfs land liggen.

In de originele plannen van Tokio 2020 lagen de meeste venues binnen een straal van 8 kilometer van het atletendor­p, maar een aantal stadions is al verplaatst. Zo moeten de baanwielre­nners voor hun wedstrijde­n naar Shizuoka, zo’n 200 kilometer ten westen van Tokio.

Een woordvoers­ter van de lokale organisati­e liet dinsdag weten dat een verhuizing naar Zuid-Korea nooit een optie is geweest en noemt het Sea Forest Waterway, midden in Tokio, de beste denkbare locatie. In de voorstelle­n van Koike zou ook sprake zijn van een verplaatsi­ng van volleybal en zwemmen. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname