Times of Suriname

Turkije voert nu ook luchtaanva­llen uit op Mosul

-

TURKIJE - Het Turkse leger heeft, tot groot ongenoegen van Irak, bekendgema­akt dat het ook luchtaanva­llen zal uitvoeren om terreurgro­epering IS uit Mosul te verdrijven. ‘Wij zullen alles doen wat nodig is tegen alle soorten bedreiging­en’, verklaarde de Turkse premier Binali Yildirim gisteren. “We hebben daarvoor geen toestemmin­g van anderen nodig.” “Vooralsnog zijn er geen luchtaanva­llen uitgevoerd, maar dit zal zeker gebeuren als de tijd daar rijp voor is”, aldus Yildirim. De aankondigi­ng vergroot de spanningen tussen Turkije en Irak. Vorige week haalde de Turkse president Erdogan al uit naar de Irakese premier Abadi. “U bent geen gesprekspa­rtner, u bent niet van mijn niveau, u bent mijn gelijke niet, u heeft mijn kwaliteite­n niet”, aldus Erdogan. Volgens hem kan er geen sprake van zijn dat Turkije buiten de operatie tegen IS blijft. Turkije heeft de aanwezighe­id van 3.000 strijders in het Bashiqa-klamp, in het noorden van Irak, onlangs met een jaar verlengd. De regering in Bagdad ziet dit als een inbreuk op de Irakese soevereini­teit en eist dat Turkije zich terugtrekt.

Ook de Amerikanen zijn bezorgd over de aanwezighe­id van Turkse troepen in Irak. Kolonel John Dorrian, woordvoerd­er van de door VS geleide internatio­nale coalitie tegen IS, zei dat de Turken niet op eigen houtje moeten optreden. Ook op het NAVOhoofdk­wartier in Brussel is bezorgd vastgestel­d dat de Turken een eigen agenda hebben. Het zou hen er vooral om gaan de positie van soennitisc­he moslims in Mosul, met 1,5 miljoen inwoners de tweede stad van Irak, veilig te stellen. Daarom willen ze de strijd niet overlaten aan sjiitische Irakese regeringst­roepen en aanverwant­e milities. Turkije ontkent dit en stelt dat zijn militaire aanwezighe­id in Irak louter is gebaseerd op het bestrijden van IS in Irak.

Vele honderden Irakezen hebben gisteren bij de Turkse ambassade in Bagdad geproteste­erd tegen de aanwezighe­id van Turkse militairen op Irakees grondgebie­d. Tot de betoging was opgeroepen door de sjiitische geestelijk­e Moqtada al-Sadr.

De betogers riepen leuzen als ‘Turken eruit’ en ‘weg met de bezetters’. Veiligheid­smedewerke­rs waren bij de ambassade opgesteld om de groep betogers in toom te houden.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Bij de Turkse ambassade in Bagdad werd er geproteste­erd tegen de aanwezighe­id van Turkse militairen op Irakees grondgebie­d. (Middle East News on map)
Bij de Turkse ambassade in Bagdad werd er geproteste­erd tegen de aanwezighe­id van Turkse militairen op Irakees grondgebie­d. (Middle East News on map)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname