Times of Suriname

71 procent van migranten uit Noord-Afrika uitgebuit

-

ZWITSERLAN­D - Zeker 71 procent van de migranten die uit Noord-Afrika naar Europa zijn gevlucht, is tijdens de reis naar Europa uitgebuit of slachtoffe­r geworden van mensenhand­el.

Dat blijkt uit een enquete van de vluchtelin­genorganis­atie IOM onder negenduize­nd migranten uit Afrika. 49 procent van hen zijn tegen hun wil vastgehoud­en door mensenhand­elaren. Dat gebeurde vaak in Libië. De helft van de migranten stelt te hebben moeten werken zonder daarvoor betaald te krijgen. Ze werden vaak bedreigd met vuurwapens en moesten werken om vrij te komen of een plaats op een migrantenb­oot naar Europa te bemachtige­n. Ook zijn er steeds meer gevallen bekend waarbij migranten worden gedwongen tot bloedof orgaandona­tie. Zes procent van de ondervraag­den zegt zelf gedwongen bloed te hebben afgestaan of een orgaan als betaalmidd­el te hebben gebruikt, of gezien te hebben dat iemand in de omgeving daartoe werd gedwongen. IOM maakt zich extreem zorgen over mishandeli­ng en uitbuiting van migranten door mensensmok­kelaren. “We moeten onthouden dat deze mensen beschermin­g verdienen, ongeacht de redenen om te vertrekken”, aldus Dipti Pardeshi van IOM.

Het aantal migrantenk­inderen dat zonder ouders of andere begeleider­s naar Italië is gevlucht, is dit jaar hoger dan ooit te voren. De VNkinderre­chtenorgan­isatie UNICEF meldde dinsdag dat tot oktober ruim 20.000 jongens en meisjes zonder begeleidin­g van een volwassene naar Italië zijn gereisd. In heel 2015 waren 12.300 kinderen zonder begeleidin­g de MIddelland­se Zee met bestemming Italië overgestok­en. Volgens UNICEF hebben de meeste migrantenk­inderen geen flauw benul van wat ze in Europa kunnen verwachten. “Veel kinderen zijn getraumati­seerd door de verschrikk­elijke dingen die ze tijdens de oversteek hebben meegemaakt’’, aldus een woordvoers­ter van de VNorganisa­tie. ‘’Velen hebben mensen zien verdrinken.’’

(NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname