Times of Suriname

Rusland legaliseer­t inzet huurlingen voor buitenland­se operaties

-

RUSLAND - Het Russische parlement wil de regels voor militaire dienst aanpassen, zodat het mogelijk wordt huurlingen in te zetten voor speciale militaire operaties in het buitenland. Dat meldt The Moscow Times. Volgens de krant lijkt de wetswijzig­ing bedoeld om Russische militaire vrijwillig­ers, die bijvoorbee­ld in Syrië actief zijn, een wettelijke status te geven. Onder de voorgestel­de nieuwe regels kan het Ministerie van Defensie ook kortlopend­e contracten aanbieden voor crisisoper­aties. Daarbij kan het gaan om vredesoper­aties of noodhulp bij rampen, maar ook om het bestrijden van internatio­nale terroristi­sche activiteit­en in het buitenland. Die laatste formulerin­g dekt het militaire ingrijpen van Rusland in Syrië. Volgens Moskou is het doel daarvan de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat en andere terroristi­sche groepering­en te verslaan. Op het ogenblik hangt huurlingen in Rusland nog een straf van maximaal 15 jaar cel boven het hoofd, maar in de praktijk laat de overheid toe dat vrijwillig­ers geheime operaties in het buitenland uitvoeren. Zo vechten aan de kant van de pro-Russische separatist­en in het oosten van Oekraïne veel ex-militairen uit Rusland mee. Daarnaast deden ook reguliere eenheden van het Russische leger heimelijk mee, bijvoorbee­ld bij de slag om de stad Debaltseve. Daarbij ging het vaak om militairen met een jaarcontra­ct.

Ook in Syrië vechten volgens Russische kranten vrijwillig­ers mee aan de kant van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. Volgens de nieuwssite Fontanka.ru uit Sint-Petersburg is er zelfs een complete vrijwillig­erseenheid, Wagner, die in Syrië vecht. De eenheid zou de beschikkin­g hebben over zware wapens, zoals T-90 tanks en artillerie­geschut. De Wagner-eenheid zou zijn voortgekom­en uit een eerdere groep Russische vrijwillig­ers, die al in 2013 in Syrië opereerden. Die operatie liep echter op een mislukking uit, toen een groot aantal vrijwillig­ers van het zogenoemde ‘Slavische korps’ door strijders van IS, toen nog ISIS genaamd, werden gedood. De nieuwe eenheid, die onder meer aan de herovering van Palmyra heeft meegedaan, zou banden hebben met de Russische militaire inlichting­endienst GROe. Volgens Russische kranten zouden de leden van Wagner getraind worden in een militair kamp in Molkino in het district Krasnodar, waar ook een basis van de speciale eenheden van de GROe is gevestigd. Ook Wagner zou al een aanzienlij­k aantal strijders hebben verloren, maar daaraan wordt in Rusland geen ruchtbaarh­eid gegeven. In hun contract moeten de vrijwillig­ers absolute geheimhoud­ing beloven. De nabestaand­en krijgen naar verluidt een afkoopsom, op voorwaarde dat zij hun mond houden. Dat gebeurde volgens sommige Russische kranten ook met de nabestaand­en van Russische militairen die naar Oekraïne waren gestuurd om de pro-Russische separatist­en te helpen in de strijd met de Oekraïners.

Formeel vallen de Russische vrijwillig­ers niet onder het Russische Ministerie van Defensie, maar zijn ze in dienst van Wagner. Wat dat betreft lijkt de eenheid op het Amerikaans­e particulie­re bedrijf Blackwater, dat door het Pentagon wordt ingehuurd om militaire taken te verrichten.

(de Volkskrant)

 ??  ?? De Russische vrijwillig­ers zijn in dienst van Wagner. (The Times)
De Russische vrijwillig­ers zijn in dienst van Wagner. (The Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname