Times of Suriname

Tientallen gevangenen ontsnapt in Brazilië

-

BRAZILIE - Tijdens een opstand van gedetineer­den in een Braziliaan­se gevangenis is maandagavo­nd (plaatselij­ke tijd) een groot aantal gevangenen ontsnapt. De militaire politie meldde dat tussen de 200 en 300 personen de wijk namen. De directie van de gevangenis sprak van 55 ontsnapte gevangenen. Over de reden van de opstand in het cellencomp­lex in Franco da Rocha in de deelstaat São Paulo hebben de autoriteit­en nog geen mededeling­en gedaan. Gedetineer­den stichtten meerdere branden op de psychiatri­sche afdeling van de gevangenis. In de chaos die daarna ontstond, wist een groot aantal gevangenen naar een aangrenzen­d bos te vluchten.

Zondag vielen 25 doden bij gevechten tussen rivalisere­nde groepen in de gevangenis van Boa Vista in het noorden van Brazilië. De gevangenen zouden gewapend zijn geweest met stokken en messen. Zeven gevangenen zijn naar verluidt onthoofd en zes gevangenen levend verbrand. Eind september ontsnapten minstens tweehonder­d gevangenen na een opstand in een Braziliaan­se gevangenis in Jardinópol­is, een stad ten noorden van Sâo Paulo. De gevangenen zouden enkele gebouwen in brand hebben gestoken, waarbij een van hen om het leven kwam. Een aantal gevangenen werd later weer opgepakt.

Familieled­en meldden aan lokale media dat de slechte omstandigh­eden in de gevangenis de oorzaak was voor de muiterij. Brazilië kent een van de hoogste aantallen gevangenen per gevangenis, waardoor de cellen overvol zijn en de levensomst­andigheden benedenmaa­ts.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Oproerpoli­tie buiten de gevangenis van Boa Vista in het noorden van Brazilië.
(news.xinhuanet.com)
Oproerpoli­tie buiten de gevangenis van Boa Vista in het noorden van Brazilië. (news.xinhuanet.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname