Times of Suriname

SWM start met huisaanslu­itingen Commewijne

-

PARAMARIBO - De bewoners in Commewijne hebben woensdag een mededeling ontvangen van de NV Surinaamsc­he Waterleidi­ng Maatschapp­ij (SWM) dat het beheer over de zuiverings­installati­e en het leidingnet voor de watervoorz­iening in het gebied door de waterleidi­ngmaatscha­ppij is overgenome­n. Ook kregen ze mededeling­en over wateraansl­uitingen in hun wijken. SWM-directeur Marlon Oosterling zegt aan de krant dat er alles aan gedaan wordt de mensen van water te voorzien.

Hij vraagt de bewoners om even geduld te hebben. In een mededeling aan de bewoners geeft de SWM aan dat zij thans de instantie is die verantwoor­delijk is voor de waterlever­ing in de wijken. Uit hoofde hiervan gelden de regels die de SWM stelt voor de wateraansl­uiting en levering zoals vastgelegd per 1 juli 2010 en goedgekeur­d door de minister van Natuurlijk­e Hulpbronne­n. Aan de bewoners is gevraagd binnen een week na ontvangst van de mededeling de waarborgso­m te betalen op een van de locaties van de klantenser­vice. Na betaling van de waarborgso­m (voor huishouden­s en erfkranen SRD 55 en voor commerciël­e aansluitin­gen SRD 155), worden de mensen in de administra­tie van SWM opgenomen.

Totdat de watermeter is geplaatst, zal het vastrecht in rekening worden gebracht. Zodra de watermeter is geplaatst, zullen de mensen conform het verbruik dat wordt geregistre­erd de waterreken­ing dienen te betalen. De afdeling Keuring en Controle van de SWM zal een inventaris maken van de watervoorz­iening in de wijken. Daarbij zullen SWM-medewerker­s zich legitimere­n met hun SWM-badge en nagaan welke huishouden­s reeds over een wateraansl­uiting beschikken. Ook zal de waterinsta­llatie in de woningen worden gecontrole­erd. “Indien uw binneninst­allatie niet voldoet aan de vastgestel­de kwaliteits­eisen dan wordt u dat voorgehoud­en en u krijgt drie maanden de tijd de installati­e in orde te maken. Onze medewerker­s zullen u meteen voorzien van een lijst van de door de SWM erkende waterleidi­nginstalla­teurs. Na drie maanden zal een controle plaatsvind­en. Is uw installati­e niet aangepast, dan wordt u in tariefgroe­p 60 plaatst. Dit brengt met zich mee dat u maandelijk­s het commerciël­e tarief (een hoog tarief) zal moeten betalen totdat u uw zaken in orde heeft gemaakt”, aldus SWMdirecte­ur. WJ De bewindsman heeft goedkeurin­g van de Raad van Ministers gekregen om deze zaak af te handelen. Toezegging­en kon de bewindsman nog niet doen aan de mensen maar hij drukte hen wel op het hart dat deze zaak hoge prioriteit bij hem geniet.

Er zijn tijdens de bijeenkoms­t met de minister enkele voorstelle­n gedaan door de benadeelde­n. Een daarvan is dat de Staat het gehele project overkoopt van de nieuwe wettelijke eigenaar van het verkavelin­gsproject, maar volgens minister Relyveld kan dit voor precedente­n zorgen. Malafide verkavelaa­rs zullen dit volgens hem als vrijbrief zien om grondkoper­s in de maling te nemen met de veronderst­elling dat de Staat weer zal inkomen.

Nog zes andere grondeigen­aren staat hetzelfde lot te wachten als degene wiens huis op 22 november wordt geveild. Het gaat in totaal om 19 beslaglegg­ingen die samen meer dan 200 duizend euro vertegenwo­ordigt. Dit betekent dat alle ruim driehonder­d grondeigen­aren met de handen in het haar zitten, omdat de beslaglegg­ingen door zullen gaan totdat de schuldeise­rs betaald zijn. De grondeigen­aren zijn in de maling genomen door de verkavelaa­r die grote hypotheken tot zeker een miljoen euro heeft afgesloten met de gronden van de mensen als onderpand en vervolgens het geheel verkavelin­gsproject heeft doorverkoc­ht aan een stichting. Dit vond plaats voordat hij de gronden formeel overdroeg aan de kopers. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname