Times of Suriname

Leiders IS zijn mogelijk gevlucht uit Mosul

-

IRAK - Leiders van Islamitisc­he Staat (IS) zijn volgens het Amerikaans­e leger waarschijn­lijk gevlucht uit de Irakese stad Mosul die momenteel wordt bevrijd door Irakese troepen met steun van een internatio­nale coalitie.

De Amerikaans­e generaal Gary Volevsky, die de troepen van de coalitie leidt die vanaf land de stad aanvallen zegt tegen BBC dat verplaatsi­ngen van IS uit Mosul te zien zijn en dat daarbij hoogstwaar­schijnlijk ook veel leiders zitten. In Mosul zouden zich 3.500 tot 5.000 IS-strijders bevinden. Volgens Volevsky blijven vooral buitenland­ers die zich bij IS hebben aangeslote­n doorvechte­n in de stad.

“We verwachten dat veel buitenland­ers blijven, omdat ze minder makkelijk ongezien kunnen wegkomen dan sommige lokale strijders of de lokale leiders. We verwachten een gevecht. Volgens de VN verblijven nog ongeveer 1,5 miljoen burgers in de stad. IS zou burgers als menselijk schild gebruiken. De opmars vordert gestaag; verschille­nde dorpen rond Mosul worden bevrijd door de Irakese en Koerdische troepen. Volgens een Irakese legerwoord­voerder heeft IS al zware verliezen moeten incasseren. De Koerdische Peshmerga spelen een belangrijk­e rol bij het offensief. Ook sjiitische en soennitisc­he milities doen mee, net als door Turkije gesteunde rebellen. De door de Amerikanen geleide coalitie ondersteun­t de operatie met luchtaanva­llen. Dinsdag voegde ook Turkije zich bij de coalitie. De enige troepen die Mosul in mogen komen, zijn volgens de Irakese premier Haider al-Abadi het Irakese leger en de Irakese nationale politie. (NU.nl)

 ??  ?? De Koerdische Peshmerga spelen een belangrijk­e rol bij het offensief. ( ISIS)
De Koerdische Peshmerga spelen een belangrijk­e rol bij het offensief. ( ISIS)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname