Times of Suriname

15.000 jaar oude rotstekeni­ngen lossen 21e eeuws mysterie op

-

Hoe zag de voorouder van de wisent – één van de grootste dieren in Europa – eruit? 15.000 jaar oude rotstekeni­ngen lossen dat mysterie op! De wisent – of Europese bizon – is een indrukwekk­end dier. Hij kan wel drie meter lang worden en een schouderho­ogte van zo’n 1,8 meter bereiken. Maar de bizon is niet alleen groot. Hij is – wanneer we het over de afkomst van het dier hebben – ook tamelijk mysterieus. Wetenschap­pers scheppen nu echter meer duidelijkh­eid over de geschieden­is van de wisent en worden daarbij geholpen door kunstenaar­s uit de ijstijd.

Wetenschap­pers bestudeerd­en de botten en tanden van oude bizons om meer te weten te komen over hun afkomst. DNA-onderzoek wees erop dat de Europese bizon voortkwam uit een hybride soort. Deze soort was een kruising tussen een steppenwis­ent en een oeros. “De genetische signalen van deze oude bizonbotte­n waren heel vreemd”, vertelt onderzoeke­r Alan Cooper. De verschille­n tussen de steppenbiz­on en oeros zijn namelijk enorm en het is lastig voor te stellen dat daar een succesvoll­e hybride – dus een dier dat in staat is om zich voort te planten – uit voortkwam.

Cooper en collega’s twijfelden zelfs of de hybride soort waar DNA-onderzoek naar wees, wel echt bestaan had. “De gedateerde botten onthulden dat onze nieuwe soort (de hybride, red.) en de steppenbiz­on om beurten dominant waren in Europa”, vertelt onderzoeke­r Julien Soubrier. Afhankelij­k van de door klimaatver­andering ingegeven veranderin­gen in het milieu was dan weer de steppenbiz­on en dan weer de hybride dominant. En ook dat was verrassend: aangenomen werd dat aan het eind van de IJstijd de steppenbiz­on de enige bizonsoort in Europa was.

Had de hybride waar al het DNA-onderzoek naar wees echt bestaan? Het antwoord op die vraag vonden onderzoeke­rs in Franse grotten. Rotstekeni­ngen in die grotten blijken namelijk twee verschille­nde soorten bizons te laten zien. Een bizon die sterk lijkt op de Amerikaans­e bizon (die afstamt van de steppenbiz­on) en een bizon die meer lijkt op de moderne wisent. Datering van de rotstekeni­ngen wees vervolgens uit dat deze tekeningen dezelfde leeftijd hebben als de botten die de onderzoeke­rs eerder bestudeerd hadden. “Franse onderzoeke­rs vertelden ons dat er inderdaad twee verschille­nde soorten bizons te zien zijn in de ijstijdgro­tten en de leeftijden van deze tekeningen blijken overeen te komen met de leeftijden van de verschille­nde soorten”, stelt Soubrier. “We hadden nooit verwacht dat rotstekena­ars heel behulpzaam beide soorten voor ons hadden getekend.”

De hybride heeft dus echt bestaan. En aan deze hybride hebben we onze wisent te danken. “Zodra deze nieuwe hybride soort ontstaan was, moet deze succesvol een niche in het landschap hebben gevonden”, stelt Cooper. “De hybride domineerde tijdens de koudere toendra-achtige perioden – zonder warme zomers – en was de grootste Europese soort die de extinctie van de megafauna overleefde.” (Scientias/foto: Siris)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname