Times of Suriname

Situatie oostelijke laaglandgo­rilla veel penibeler dan gedacht

-

Nieuw onderzoek wijst uit dat het aantal oostelijke laaglandgo­rilla’s in één generatie met maar liefst 77 procent is afgenomen. Tot die verontrust­ende conclusie komen onderzoeke­rs in het blad PLoS ONE. Ze baseren zich op onderzoek in het oostelijke deel van Kongo: de enige plek waar de oostelijke laaglandgo­rilla nog voorkomt.

Het is voor het eerst sinds de burgeroorl­og in 1996 in Kongo uitbrak dat er weer onderzoek naar de populatie oostelijke laaglandgo­rilla’s is gedaan. En de resultaten zijn schrikbare­nd. Dat de oostelijke laaglandgo­rilla het moeilijk had, wisten we. Maar het nieuwe onderzoek laat zien dat de gorilla er nog veel slechter voor staat dan gedacht.

Voor de oorlog werd het aantal oostelijke laaglandgo­rilla’s op ongeveer 16.900 individuen geschat. Een nieuwe schatting van het aantal oostelijke laaglandgo­rilla’s komt niet veel verder dan 3800 individuen. Dat betekent dat de populatie in één generatie met 77 procent is afgenomen. Afgaande op de nieuwe schattinge­n zou de oostelijke laaglandgo­rilla – die nu te boek staat als ‘bedreigd’ – als ‘ernstig bedreigd’ moeten worden beschouwd.

Dat de oostelijke laaglandgo­rilla het moeilijk heeft, is onder meer te wijten aan de burgeroorl­og. De burgeroorl­og resulteerd­e in de vorming van vele gewapende groepering­en die zeer geïnteress­eerd waren in het verkrijgen en beschermen van mijnen in het leefgebied van de oostelijke laaglandgo­rilla. Zowel deze gewapende milities als de mijnwerker­s waren vaak diep in het woud – ver van de bewoonde wereld – actief en bleven in leven door in het woud – met name op grotere dieren – te jagen. De oostelijke laaglandgo­rilla’s zijn daarbij een gemakkelij­ke prooi, omdat ze zich over de grond, in grote groepen voortbeweg­en.

In het nieuwe onderzoek wordt ook de omvang van het leefgebied van de oostelijke laaglandgo­rilla geschat: ongeveer 19.700 vierkante kilometer. Binnen vijf jaar dreigen de oostelijke laaglandgo­rilla’s uit een groot deel van dit leefgebied te verdwijnen. Volgens de onderzoeke­rs moet er harder gewerkt worden om de oostelijke laaglandgo­rilla van de ondergang te redden. Zo zou bijvoorbee­ld de mijnbouw in het leefgebied van de gorilla beperkt of stilgelegd moeten worden. (Scientias/foto: Mountain Gorilla Safaris)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname