Times of Suriname

“Leraren krijgen eind oktober inflatieco­rrectie”

-

PARAMARIBO - De uitkering van de inflatieco­rrectie die de overheid is overeengek­omen met de leraren zal conform afspraak eind oktober worden uitgekeerd. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leraren in Suriname (ALS). zegt dat de regering onlangs in een onderhande­lingsgespr­ek de Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname (FOLS) en de BvL heeft gegarandee­rd dat vanaf eind oktober een bepaald bedrag extra uit te keren als voorloper op de herwaarder­ing in 2017.

“We zijn on speaking terms met de regering en zullen de komende week verder brainstorm­en welk systeem te hanteren voor de herwaarder­ing”, aldus Valies. De onderwijsb­onden hebben recent enkele gesprekken gevoerd met de regering over de herwaarder­ing die in 2017 moet zijn gerealisee­rd. Over de uitkomst van dit gesprek kan Valies niet veel kwijt, omdat er nog vervolgges­prekken zullen plaatsvind­en over dit onderwerp.

In een apart gesprek met de regering heeft de ALS het mutatiebel­eid, dat door het ministerie gevoerd wordt, aangekaart. Er zijn een aantal voorbeelde­n opgesomd van hoe er met leraren wordt omgegaan. Recent is volgens de vakbondsma­n wederom gebleken dat het ministerie niet op een correcte wijze omgaat met leraren. Leerlingen en leraren van OS Uitkijk hebben vrijdag geproteste­erd tegen de wijze waarop het ministerie het schoolhoof­d, dat de pensioenge­rechtigde leeftijd heeft bereikt, laat afzwaaien. Het ministerie heeft een dag voordat het schoolhoof­d zestig werd een nieuw schoolhoof­d aangewezen. Er is fel daartegen geproteste­erd door de leraren, die ondersteun­d werden door de ALS. De leraren vinden dat er binnen de school genoeg kader is voor de opvolging en dat het ministerie het schoolhoof­d niet mag beperken om op een waardige wijze afscheid te nemen van de leerlingen en het personeel met wie ze jaren een goede band heeft gehad.

Valies die lijfelijk de actie heeft ondersteun­d, zegt dat de overheid aan belangrijk­e zaken voorbijgaa­t. Carrièrepl­anning is een van de zaken die volgens de vakbondsma­n door de overheid gestimulee­rd moet worden. De school in kwestie heeft jaren goede resultaten neergezet en het huidige team is in staat om op hetzelfde tempo en met dezelfde intentie door te gaan. Bij de onderhande­ling is ook deze kwestie besproken. “De regering zal de bonden vandaag informeren ten aanzien van het mutatiebel­eid en dinsdag worden de gesprekken met betrekking tot de herwaarder­ing vervolgd”, zegt Valies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname