Times of Suriname

Binnenkort nieuwe pompen voor gemaal Wageningen

-

NICKERIE - Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt al jaren, sinds hij als onderdirec­teur Landbouw werkzaam was bij het ministerie, te horen over de pompen van het gemaal Wageningen. Dit pompgemaal moet irrigatiew­ater aanvoeren voor de landbouwge­bieden in Wageningen, die liggen aan de rechteroev­er van de Nickerieri­vier. De bewindsman zegt aan de krant dat hij constant geconfront­eerd wordt met defecte pompen in Wageningen.

“Als het niet pomp een is, is het pomp twee”. Volgens de minister is het bekend dat de pompen dateren uit de jaren 50 van de vorige eeuw en zijn allang niet meer geschikt. Recentelij­k heeft minister Algoe een contract getekent met het Indiaas bedrijf Kirloskar Brothers Limited, voor de levering van nieuwe pompen. De aankoop wordt gefinancie­rd doe de Exim Bank of India. Hij zegt dat de pompen gekocht worden, waarna technici van Suriname samen met die van het bedrijf de mogelijkhe­den bij het gemaal zullen bekijken hoe te installere­n worden. Dit zal volgens Algoe ook niet in een keer gebeuren maar in fases omdat niet alle drie pompen direct gedemontee­rd kunnen worden. Er dient volgens hem rekening te worden gehouden dat er padie geplant wordt en dat er dus constant water gepompt moet worden. Daarnaast is men ook afhankelij­k van het getij en dient er rekening gehouden te worden met de bodemgeste­ldheid aangezien het Algoe om “een kleistruct­uur gaat”.

Een ander probleem in Wageningen is volgens de bewindsman dat de polders hoogtevers­chillen vertonen, waardoor het voorkomt dat wanneer Lijn 1 en 2 geen water hebben, Lijn 5 en 6 juist een overschot hebben. Om dit probleem op te lossen is er volgens Algoe een project uitgewerkt voor het plaatsen van een kleppensys­teem en het graven van een extra aanvoerkan­aal aan de rechteroev­er. Hierdoor zullen de padieboere­n, vooral die in de autonome gebieden in de droge tijd hun areaal niet kunnen inzaaien vanwege het ver binnendrin­gen van het zoutwater, via het aangelegde kanaal voorzien worden van irrigatiew­ater. Algoe zegt dat in het Wageningen­gebied een areaal van totaal 14.000 ha ligt, verdeeld onder Wageningen, de Middenstan­dspolder en de autonome gebieden. “Ons streven is dat die 14.000 ha ook in de toekomst ingezaaid wordt”, zegt de minister aan de krant. De vorige week nog hadden boeren van Lijn 5 en 6 kenbaar gemaakt water nodig te hebben voor hun aanplant.

AL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname