Times of Suriname

Besloten voor stotteraar­s en ouders van kinderen die stotteren

-

PARMARIBO - Stotterthe­rapeut Gracia Nelson heeft zaterdag op Wereldstot­terdag samen met enkele cliënten de Stotterkri­ng Suriname gemaakt. In deze besloten groep mogen alleen personen die stotteren en ouders van kinderen die stotteren zich toevoegen. Informatie­voorzienin­g en lotgenoten­contact is het voornaamst­e doel van deze groep. “Om lid te worden van Stotterkri­ng Suriname moet je een verzoek indienen. Na screening word je toegelaten”, zegt Nelson.

Volgens een persberich­t van Visit de Babbelaar op Facebook hebben de cliënten er zelf voor gekozen om de groep besloten te houden, omdat zij willen voorkomen dat er ongepaste opmerkinge­n worden gemaakt. Dat was ook de rode draad bij de viering van Wereldstot­terdag bij logopediep­raktijk de Babbelaar. Deze groep heeft graag dat de gemeenscha­p haar stoornis accepteert en “geen kiek meer neemt op ons”, verwoordt één van de cliënten.

Stotterthe­rapeut Nelson is ervan overtuigd dat als de

Facebook-groep

gemeenscha­p beter geïnformee­rd wordt over de stoornis, het leven van deze groep makkelijke­r zal worden. Hun grootste vrees is dat ze uitgelache­n worden, terwijl zij er niets aan kunnen doen dat ze stotteren, omdat de stoornis aangeboren is. “Niemand vraagt erom.”

Het thema van Wereldstot­terdag 2016 is ‘Stotteren bij jonge kinderen: wacht niet af, doe er wat aan!’ De Nederlands­e Federatie Stotteren schrijft op haar website dat recent wetenschap­pelijk onderzoek heeft uitgewezen dat vroege signalerin­g en interventi­e veel leed kan voorkomen op latere leeftijd. “Dat er veel leed is als gevolg van stotteren werd ook weer duidelijk bij de viering”, vertelt Nelson. “Ik heb mijn studie niet afgemaakt, omdat ik werd geplaagd als ik een spreekbeur­t had.” “Ik vind spreekbeur­ten niet leuk.” “Er zijn ook traantjes gevallen”, vertelt Nelson. Voor deze groep moet er veel gebeuren in Suriname. “Langzaam maar zeker werken we eraan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname