Times of Suriname

Brandveili­gheid in gevangenis­sen schiet tekort

-

DEN HAAG - De brandveili­gheid in een aantal Nederlands­e gevangenis­sen schiet tekort. Dat blijkt uit interne veiligheid­scontroles van de Dienst Justitiële Inrichting­en (DJI) die het ANP heeft ingezien. De tekortkomi­ngen variëren van het ontbreken van calamiteit­enplannen en afspraken met de brandweer tot een gebrek aan oefeningen en niet-gecertific­eerde brandmelds­ystemen, waardoor de brandweer onnodig vaak moet uitrukken. De inrichting­en met de meeste gebreken zijn de gevangenis in Schevening­en, de gevangenis van Bonaire en de onlangs gesloten gevangenis Tafelbergw­eg in Amsterdam. In de gevangenis in Schevening­en was dit jaar sprake van een tekort aan oefeningen. ‘Aanvalspla­nnen’ voor de brandweer en afspraken met de politie bleken verouderd en mogelijk niet eens bekend bij de betrokken partijen. Spullen als branddeken­s en zaklantaar­ns waren niet meer klaar voor gebruik. De gevangenis op Bonaire bleek dit jaar geen eigen calamiteit­enplannen voor brand, evacuatie en hulpverlen­ing te hebben. Tijdens een inspectie lag er troep zoals karton en plastic, wat brandgevaa­rlijk was. De druk van blusmiddel­en was nog net voldoende. In de Amsterdams­e gevangenis Tafelbergw­eg waren geen calamiteit­enplannen en het ontbrak aan een gecertific­eerde brandmeldc­entrale. Alarmproce­dures werden nauwelijks geoefend. Ook bij andere inrichting­en, waaronder jeugdgevan­genissen, tbskliniek­en en detentiece­ntra, is geregeld wat mis. Maar meestal waren problemen hier bij de eerstvolge­nde controle opgelost.

Een voorbeeld hiervan is het Detentiece­ntrum Schiphol, bekend van de Schipholbr­and in 2005 die het leven kostte aan elf asielzoeke­rs. Uit een audit van 2014 dat er in de nieuwbouw opnieuw zaken niet deugden aan calamiteit­enplannen, de bijbehoren­de bespreking­en, oefeningen, certificer­ing van de brandmeldi­nstallatie en middelen voor de bedrijfshu­lpverlenin­g.

De tekortkomi­ngen zijn ‘zeer vergelijkb­aar’ met de problemen die door de Onderzoeks­raad voor Veiligheid (OVV) zijn geconstate­erd na de dodelijke Schipholbr­and in 2005. “Het is hoogst merkwaardi­g dat dit zo door kan gaan”, aldus Pieter van Vollenhove­n, toenmalig OVV-voorzitter en huidig voorzitter van de Stichting Maatschapp­ij en Veiligheid (SMV). “Toen hebben wij geconstate­erd dat bij het risicomana­gement het accent ligt op het voorkomen van ontsnappin­gen en niet op brandveili­gheid.”

Van Vollenhove­n wil verbeterin­gen. Hij ziet dat de interne toezichtho­uder problemen wel signaleert, maar kennelijk niet in staat is om tijdig in te grijpen. Hij wijst erop dat uit onderzoek blijkt dat het interne toezicht bij veel organisati­es niet sterk genoeg is. “Als het management het interne toezicht ziet als kostenpost, kan het toezicht niet krachtig ingrijpen”, verklaart Van Vollenhove­n. Volgens hem is dit verontrust­end, omdat veiligheid grotendeel­s aan de sector zelf wordt overgelate­n. De SMV-voorzitter pleit er daarnaast al langer voor om externe toezichtho­uders - de overheidsi­nspecties- onafhankel­ijk te maken van de ministerie­s en op te laten gaan in één zelfstandi­ge en krachtige Nationale Inspectie. Dat is belangrijk omdat onafhankel­ijk extern toezicht volgens hem ‘het laatste redmiddel’ is voor de maatschapp­ij om de veiligheid te kunnen waarborgen. “DJI heeft als taak om detentie humaan en veilig uit voeren”, zegt een DJI-woordvoerd­er. “Daarom worden dit soort audits gedaan, om de eigen organisati­e scherp te houden, te controlere­n en zo nodig te verbeteren. Inmiddels zijn de meest acute tekortkomi­ngen verholpen of wordt daaraan gewerkt.”

(AD/ foto: tcdn.nl)

 ??  ?? Een gevangenis in Nederland.
Een gevangenis in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname