Times of Suriname

IPadschole­n blijken geen succes

-

DEN HAAG - De iPadschole­n van Maurice de Hond komen moeizaam van de grond. Terwijl de onderwijsv­ernieuwer na de aftrap in 2014 droomt van meer dan 200 scholen in 2016, blijft het aantal hangen op 21. De eerste scholen zijn alweer gestopt met het concept.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Onderwijsb­lad, een uitgave van de Algemene Onderwijsb­ond (AOb). Op de website ‘Onderwijs voor een Nieuwe Tijd’ (O4NT), zoals de Steve Jobsschole­n formeel heten, staan nu 29 namen van aangeslote­n locaties. Daarvan blijkt een deel nog niet als iPadschool aan de slag te zijn gegaan.

De eerste Steve Jobsschole­n gingen in het schooljaar 2013-2014 aan de slag. In de klassen leren de kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. De leerlingen doorlopen een groot deel van de lessen op de iPad, waarop ze hun eigen programma kunnen volgen. Van de basisschol­en die bij De Hond zijn aangeslote­n, twijfelt een derde over de toekomst. Ze zijn verrast door hoge facturen voor software en begeleidin­g. Voor andere scholen die wilden overstappe­n, staakten de gesprekken toen de bedragen op tafel kwamen. “Gigantisch­e kostenpost­en werden opgevoerd, voor de inrichting van het systeem, licenties, roosterkos­ten. Het werd een principiël­e kwestie. Onderwijsg­eld moet zoveel mogelijk naar de leerlingen gaan. Ik kon dit niet meer uitleggen”, verklaart directeur Jan Oosterhof van de De schoolvern­ieuwer erkent dat niet alle scholen over de offertes willen praten en afhaken. Medeoprich­ter Michel de Hond stelt dat nieuwe software is ontwikkeld, waaraan een prijskaart­je hangt. “De technologi­e moet tóch worden gebouwd”, stelt hij. “Het lijkt me normaal dat we geld vragen voor de tools die we bouwen. Als je bij een goed doel werkt, krijg je ook salaris.”

Maurice de Hond hoopt dat de teller de 200 al had bereikt. Onderwijsv­ernieuwing kost nu eenmaal tijd, stelt zijn broer. “Het is niet mogelijk alles in één keer om te gooien. We hopen dat scholen zich blijven aansluiten.”

(AD/ foto: beteronder­wijsnederl­and.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname