Times of Suriname

Spaanse socialiste­n doorbreken impasse

-

SPANJE - De Spaanse socialiste­n hebben eieren voor hun geld gekozen en rivaal Mariano Rajoy een nieuwe termijn als premier gegund. Daarmee komt een tien maanden-durende impasse aan zijn eind en zijn nieuwe verkiezing­en, die de derde van dit jaar zouden worden, definitief van de baan.

De Socialisti­sche Partij, de PSOE, was diep verdeeld over de vraag of het Rajoys Partido Popular moest gedogen. Critici vreesden dat gedoogsteu­n een hypocriete boodschap zou uitzenden, voorstande­rs waren bang voor een uitloop naar de populisten van Podemos. Bovendien is Spanje in de ban van enkele rechtszake­n over corrupties­chandalen rond de Partido Popular (PP), schrijft Volkskrant correspond­ent Maartje Bakker. Omkoping was aan de orde van de dag; bij het aanleggen van nieuwe infrastruc­tuur, het aanbestede­n van de vuilnisoph­aaldienst, het organisere­n van partij-evenemente­n. De penningmee­ster van de PP deelde volop mee in de steekpenni­ngen. Dat was de man aan wie Rajoy sms’te, na onthulling­en over een zwarte partijreke­ning; ‘Wees sterk.’ Met zo iemand wil een deel van de sociaal-democraten niet gezien worden.

Spanje had sinds december een interim-regering, omdat de verkiezing­en geen duidelijke winnaar aanwezen, in tegenstell­ing tot eerdere verkiezing­en, waar de PP en de PSOE afwisselde­n. Ditmaal kreeg Rajoys PP 33 procent van de stemmen, tegenover 23 procent voor de socialiste­n. De populisten van Podemos kregen 21 procent van de stemmen. Ciudadanos, een partij vergelijkb­aar met D66, was goed voor 13 procent.

Rajoy wist eerder de democraten van Ciudadanos aan zich te binden, en mag met de gedoogsteu­n van de PSOE beginnen aan een tweede termijn. De verkiezing­suitslag bracht de socialiste­n in een splijtzwam, omdat die campagne voerden voor veranderin­g. Het kostte PSOE-leider Pedro Sánchez de kop, die fel tegenstand­er was van gedoogsteu­n aan Rajoy. Wie nu de partij moet gaan leiden is onduidelij­k. (de Volkskrant)

 ??  ??
 ??  ?? Aanhanger van de PSOE loopt met vlaggetjes rond dichtbij de ingang van PSOE partijgebo­uw.
(New Europe)
Aanhanger van de PSOE loopt met vlaggetjes rond dichtbij de ingang van PSOE partijgebo­uw. (New Europe)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname