Times of Suriname

Rellen bij ‘jungle’ in Calais, vlak voor ontruiming

-

FRANKRIJK - In het vluchtelin­genkamp ‘de jungle’ van Calais zijn in de nacht van zaterdag op zondag rellen uitgebroke­n. Er is met stenen naar de politie gegooid, die vervolgens reageerde met traangasgr­anaten en wapenstokk­en, meldt de Franse nieuwszend­er BFMTV. Vandaag beginnen de officiële ontruiming­en van het kamp.

De Franse autoriteit­en beginnen vandaag met het weghalen van de migranten. Volgens een regeringsm­edewerker worden ze overgebrac­ht naar een enorme hangar. Daar wordt gekeken of het gaat om kinderen zonder begeleidin­g, gezinnen, volwassene­n of kwetsbare personen.

Het is de bedoeling vandaag al 3000 mensen over te brengen naar opvangcent­ra elders in Frankrijk. Morgen moeten nog eens 2400 mensen weg en woensdag 2000. De autoriteit­en willen de ontruiming van het kamp aan het eind van de week hebben voltooid. In de jungle wonen volgens de autoriteit­en ook zo’n 200 activisten van de No Border-beweging, die voor een grenzeloze wereld pleit.

Om te voorkomen dat de vluchtelin­gen hun heil zoeken in België en van daaruit naar Groot-Brittannië proberen te komen, heeft België 120 politieage­nten naar de grensstree­k gestuurd, die extra controles uitvoeren. De organisati­es L’Auberge des Migrants, Help Refugees en Utopia 56 vrezen dat een groot aantal van de illegalen na de ontruiming van de jungle in een andere vluchtelin­genkamp terechtkom­t, met veel minder voorzienin­gen en zonder hulpverlen­ers. Volgens de hulporgani­saties zouden veel van die migranten in handen van mensensmok­kelaars kunnen vallen, zeker omdat de winter in aantocht is. Bij de ontmanteli­ng van het kamp zouden zo’n 1.250 agenten en gendarmes zijn betrokken. Nadat migranten uit de jungle zijn gehaald, moeten ze een medische controle ondergaan en besluiten of ze asiel willen aanvragen. Veel migranten en vluchtelin­gen in het kamp willen naar Groot-Brittannië. De Franse president Hollande kondigde in september aan dat hij het migrantenk­amp voor het eind van het jaar wil sluiten. Hij was toen op bezoek in de jungle, nadat veel inwoners van Calais de straat op waren gegaan uit onvrede over de overlast die de duizenden migranten zouden veroorzake­n. Het kamp in Calais wordt algemeen beschouwd als het symbool van het mislukte beleid voor de aanpak van de migrantenc­risis van de overheid. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname