Times of Suriname

Vaginale bacteriën zijn gezond voor een baby

-

Keizersnee baby’s komen met andere bacteriën in aanraking dan baby’s die langs natuurlijk­e weg worden geboren. Het lijkt erop dat het ongezond is om de vaginale bacteriën van de moeder mis te lopen.

Als een baby geboren wordt, is deze vrij van bacteriën. In de baarmoeder leeft de baby zonder bacteriën, maar al tijdens de bevalling raakt het kind besmet. Allereerst zijn huid en snel daarna de darmen. Daarbij ontstaan grote individuel­e verschille­n tussen baby’s. Vooral tussen de baby’s die na een natuurlijk­e bevalling of die door een keizersned­e op de wereld komen. Die verschille­n beïnvloede­n de kans op ziekten als astma en hooikoorts en misschien zelfs de kans op ziekten in het latere leven.

De

afgelopen

jaren

is

de kennis over bacteriën in- en op mensenlich­amen enorm toegenomen. Dat komt door nieuwe, op genetische analyse gebaseerde, snelle technieken om bacterieso­orten te onderschei­den. Zo is pas ontdekt dat er ruim duizend verschille­nde darmbacter­iesoorten bestaan, terwijl we een aantal jaar terug dachten dat er niet meer dan 400 soorten waren. Ieder mens heeft ruim 150 bacterieso­orten in zijn darmen. Belangrijk, want ze beïnvloede­n ons afweersyst­eem en helpen ons bij de spijsverte­ring. De darmflora van baby’s kent nog veel meer variatie dan die van volwassene­n.

Als het gaat om bacteriën, zijn via de vagina geboren baby’s en de keizersned­e baby’s duidelijk van elkaar te onderschei­den. Kort na een normale bevalling zijn bacteriest­ammen uit de moedervagi­na te vinden op de huid en in het neus- en keelslijmv­lies van de baby. Baby’s die in de operatieka­mer via de keizersned­e ter wereld komen, missen de besmetting met moeders vaginale bacteriën. Die komen vooral in aanraking met huidbacter­iën van de omstanders, zoals de vader, chirurg en verpleegku­ndige.

Onderzoeke­rs weten nu dat die natuurlijk­e besmetting met vaginale bacteriën goed is voor een kind. Het is bekend dat keizersnee kinderen zo’n twintig tot dertig procent meer kans hebben op het ontwikkele­n van allergieën zoals: astma, koorts en voedselall­ergieën.

Een voor de hand liggende oplossing lijkt het insmeren van keizersnee baby’s met vaginavoch­t van de moeder, meteen na de geboorte. Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s die geboren worden via een keizersned­e een beter immuunsyst­eem ontwikkele­n wanneer zij worden ingesmeerd met een gaasje dat vaginale bacteriën bevat. De gedachte hieraan lijkt misschien een beetje gek, maar onderzoeke­n bewijzen dat keizersnee baby’s hierna een rijkere bacteriehu­ishouding hebben. Of de effecten op latere leeftijd ook nog zichtbaar zijn wordt nog verder onderzocht, maar vermoed wordt dat het de kans op allergieën voor keizersnee kinderen verminderd. (MSN.NL/foto: babyblog.nl)

Krijg je te veel cafeïne binnen of ben je er gevoelig voor? Dan kun je juist last krijgen van de negatieve effecten, zoals: angst, hoofdpijn, hartkloppi­ngen, rusteloosh­eid, prikkelbaa­r zijn, duizelighe­id, beven, slaapprobl­emen en suizende oren En als je

Er zijn uitzonderi­ngen op deze regel, namelijk zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoedi­ng geven en kinderen. Cafeïne kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby. In grote hoeveelhed­en lijkt het risico op een miskraam te verhogen. Ben je zwanger, houdt het dan voor de zekerheid bij maximaal één kopje koffie per dag. Geef je borstvoedi­ng, dan komt de cafeïne die jij drinkt via de moedermelk bij je kindje terecht en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname