Times of Suriname

Waarom word je chagrijnig als je honger hebt?

-

Het is voor velen geen onbekend fenomeen. Het ene moment ben je hartstikke vrolijk en goedgehume­urd terwijl je het volgende moment prikkelbaa­r bent, snauwt of je ineens slecht voelt. De oorzaak? Honger. In het Engels bestaat er zelf een woord voor: hangry, een samentrekk­ing van hunger (honger) en angry (boos).

Bestaat dat echt: hangry of in het Nederlands hongerchag­rijn? Het antwoord lijkt ja: het is een natuurlijk­e reactie van de hersenen op een lege maag. Er zijn verschille­nde mogelijke verklaring­en. Zo zijn er in de hersenen specifieke neuronen die je vertellen wanneer je moet eten. Als je niet direct eet, blijven deze neuronen actief en activeren ze ook andere hersengebi­eden waaronder die voor angst en stemming. Je hersenen gaan je lichaam steeds dringender vertellen dat je iets moet eten. Je wordt eigenlijk op een negatieve manier gemotiveer­d om iets te eten: je wilt dat ,dat onrustige, negatieve gevoel weg gaat.

Een tekort aan glucose - ook wel bloedsuike­r - lijkt ook een rol te spelen. Een onderzoek aan de Ohio State University met stellen en voodoopopp­en liet bijvoorbee­ld zien dat deelnemers met een laag bloedsuike­rniveau op het moment van prikken de pop twee keer zo erg toetakelde­n als de groep met de hoogste bloedsuike­rspiegel. Je hersenen zijn namelijk afhankelij­k van glucose als brandstof. Bij een tekort gaan de hersenen in spaarstand: een overleving­smodus. Minder cruciale hersenfunc­ties – zoals de zelfbeheer­sing – worden dan tijdelijk op een laag pitje gezet. Daarnaast maakt je lichaam bij een glucosetek­ort ook de stresshorm­onen cortisol en adrenaline aan om de glucoseaan­maak te bevorderen. Je lichaam komt in een staat van paraatheid die vroeger vast van pas kwam als je hard moest werken voor of zoeken naar je eten, maar tegenwoord­ig zorgt het enkel voor lichte ontvlambaa­rheid.

Een andere verklaring is dat honger en boosheid door dezelfde genen worden gecontrole­erd. Het product van één van die genen is neuropepti­de Y, een stof in de hersenen die vrijkomt als je hongerig bent. Het stimuleert vraatzucht­ig gedrag door in te spelen op verschille­nde receptoren in de hersenen waaronder de Y1receptor. Neuropepti­de Y en receptor Y1 spelen ook een rol bij het reguleren van angst en agressie. Mensen met grote hoeveelhed­en van neuropepti­de Y in hun hersen-ruggenmerg­vocht vertonen meer impulsieve agressie. Hangry zijn, lijkt dus een overleving­smechanism­e: als hongerige voorouders vriendelij­k anderen eerst lieten eten, hadden ze kunnen uitsterven.

Hoewel hongerchag­rijn een natuurlijk proces is en je er dus niet echt iets aan kunt doen, behoort voorkomen gelukkig wel tot de mogelijkhe­den. En eigenlijk is dat heel gemakkelij­k: zorg dat je op tijd (iedere 4 uur) eet of probeer iets te eten als het al zo ver is. Kies bij voorkeur natuurlijk­e producten rijk aan voedingsto­ffen als eiwitten of vezels. Fruit is dankzij de suiker een goede keuze als je al een beetje hangry bent. Andere voedingsmi­ddelen met veel suiker zorgen voor een korte suikerpiek en kun je daarom beter niet nemen. Behoort eten - om wat voor reden dan ook - even niet tot de mogelijkhe­den, weet dan in ieder geval dat je lichaam hard werkt om het glucoseniv­eau te stabiliser­en. Volhouden dus. En bewaar moeilijke beslissing­en of discussies liever voor een later moment. Ook als je niet chagrijnig wordt van honger, reageert je lichaam op een tekort aan voedingsst­offen in de vorm van vermoeidhe­id en concentrat­ieprobleme­n. (MSN.NL/foto: www.womenonlin­e.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname