Times of Suriname

Zoveel cafeïne mag je dagelijks binnenkrij­gen

-

Voor veel mensen begint de dag pas echt na een kop koffie. De cafeïne die in koffie zit, zorgt ervoor dat ze wakker worden en blijven. Maar hoeveel cafeïne mag je eigenlijk binnenkrij­gen op een dag? En wat gebeurt er als je te veel koffie drinkt?

Cafeïne is een stof die in koffie, thee, cola, ijsthee, chocolade en producten met cacao zit. Aan energiedra­nkjes, snoep, kauwgom en medicijnen kan ook cafeïne toegevoegd zijn. Het heeft zowel positieve als negatieve effecten. In een kleine hoeveelhei­d werkt cafeïne opwekkend. Van één of twee kopjes koffie ga je, je minder moe voelen. Ook je concentrat­ie gaat erop vooruit. ermee stopt: ontwenning­sverschijn­selen zoals hoofdpijn, vermoeidhe­id en trillende handen.

Hoeveel koffie je kunt drinken zonder er klachten van te krijgen, verschilt per persoon. De een is gevoeliger dan de ander voor de werking van cafeïne. Een goede richtlijn is een maximum van 400 milligram cafeïne per dag. Dat zijn vier koppen koffie. Gezonde volwassene­n zullen daar geen last van krijgen. dat kan leiden tot een onrustige baby. Ook borstvoede­nde vrouwen wordt daarom aangeraden om hooguit één keer per dag koffie te drinken. Bij dit advies is al ingecalcul­eerd dat je daarnaast andere bronnen waar wat cafeïne in zit gebruikt, zoals frisdrank of thee.

Kinderen en cafeïne

Kinderen zijn meestal geen koffielief­hebbers, maar energiedra­nkjes met cafeïne zijn wel populair bij tieners. Hoewel er nog weinig bekend is over het effect van cafeïne op kinderen, raadt het Voedingsce­ntrum uit voorzorg aan om kinderen tot 13 jaar helemaal geen cafeïnerij­ke producten te geven. Voor tieners van 13 tot 18 jaar is maximaal één cafeïnerij­ke consumptie per dag het advies. Uit onderzoeke­n is gebleken dat jongeren die (veel) cafeïne binnenkrij­gen last kunnen krijgen van slaapprobl­emen, hyperactiv­iteit en een angstig gevoel. (MSN. NL/foto: www.menshealth. com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname