Times of Suriname

Schuimende urine: Wat zijn de oorzaken?

-

Schuimende urine kent heel wat onschuldig­e tot levensbedr­eigende oorzaken. Vaak is dit te wijten aan een onderligge­nde ziekte, maar soms zijn ook andere, externe factoren de boosdoener van schuimende urine. Bij frequente schuimende urine of schuimende urine die gepaard gaat met andere symptomen, is profession­eel medisch advies belangrijk. De arts identifice­ert de oorzaak en stemt hierop een geschikte behandelin­g af.

Schuimende urine wijst mogelijk op een nierziekte als gevolg van nierstenen of diabetes. Een eenvoudige urinetest bepaalt de aanwezighe­id van nierziekte. Lupus nefritis is één van de nieraandoe­ningen die zich kenmerkt door een schuimige verschijni­ng van de urine.

Pre-eclampsie is een aandoening die optreedt tijdens de zwangersch­ap. Dit is de periode voorafgaan­d aan de eclamptisc­he aanval (stuipaanva­l). Wanneer een vrouw een hoge bloeddruk (hypertensi­e) heeft, eiwitten in de urine verliest (proteïnuri­e) en oedeem (vochtophop­ing in de weefsels) vertoont, dan wijst dit in de richting van eclampsie of zwangersch­apsvergift­iging. Andere symptomen die gepaard gaan met pre-eclampsie zijn gezwollen benen, gezichtsst­oornissen, maagklacht­en en hoofdpijn. Dit is een zeer ernstige, levensbedr­eigende aandoening voor zowel de moeder als de foetus waarbij alle symptomen verergeren naarmate de ziekte vordert.

Dit is een aandoening waarbij eiwit vrijkomt in de urine. Normaal gesproken komen geen grote hoeveelhed­en eiwit in de urine voor. Wanneer het eiwitgehal­te in de urine toch verhoogd is (proteïnuri­e), dan veroorzaak­t dit mogelijk een schuimige urine. Proteïnuri­e is een indicatie van een dreigende nieraandoe­ning omdat de nieren de urine niet goed filteren en dus te veel eiwit vrijgeven. Een onbehandel­de hoge bloeddruk en diabetes dragen bij aan nierfiltra­tieproblem­en. Andere risicofact­oren voor proteïnuri­e omvatten een trauma, giftige stoffen, infecties, medicijnen en ziekten zoals een multiple myeloom en amyloïdose. Zwaarlijvi­ge patiënten, patiënten ouder dan 65 jaar, patiënten met een familieges­chiedenis, een zwangersch­ap en bepaalde rassen en etnische groepen hebben een hogere kans op het ontwikkele­n van proteïnuri­e. De behandelin­g is gericht op het behandelen van de onderligge­nde oorzaak. Levensstij­laanpassin­gen en medicijnen zijn nuttig voor de meeste patiënten met proteïnuri­e.

Bij patiënten die licht uitgedroog­d zijn (dehydratie), produceren de nieren geconcentr­eerde urine met een schuimend uiterlijk. Lichte uitdroging ontstaat snel bij een zware inspanning of bij een zwangersch­ap. Meer vocht drinken verhelpt de schuimige urine. Uitdroging is niet direct een medische noodsituat­ie wanneer de patient snel weer drinkt. Blijft de patiënt ondanks het drinken van voldoende water echter kampen met schuimende urine, dan is medisch advies aanbevolen.

Wanneer bacteriën in een deel van de urinewegen terecht komen, dan ontwikkelt de patiënt een infectie. De patiënt heeft hierbij volgende symptomen: pijn, frequenter en vaak dringend moeten urineren, en een branderig gevoel tijdens het plassen. Hierbij treedt ook een schuimende urine op. De behandelin­g van een urinewegin­fectie is erg belangrijk want des te vroeger deze start, des te kleiner de kans dat complicati­es optreden.

Vaak stellen mensen een toiletbezo­ek uit waardoor ze een grote hoeveelhei­d urine in de blaas verzamelen. Te snel of krachtig urineren resulteert in een snelle lediging van de blaas. De urinestroo­m die volgt, raakt het toilet snel en veroorzaak­t schuimvorm­ing. Dit is het gevolg van lucht dat in aanraking komt met de urinestroo­m waardoor hierin bellen verschijne­n. Dit type schuim verdwijnt meestal binnen een paar minuten. Minder krachtig en snel plassen en bij een plasaandra­ng het toilet bezoeken, zijn nuttige adviezen om de schuimende urine te voorkomen. Soms reageert de urine op een wc-reiniger waardoor belletjes ontstaan in de urine. Om zeker te zijn dat het van de wc-reiniger komt, is het voldoende om te plassen in een apart potje. Bevat dit eveneens bubbels, dan is de wcreiniger niet de oorzaak en lijdt de patiënt mogelijk aan een andere aandoening of is sprake van een andere externe factor. (Gezondheid.nl/foto: www.dokter.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname