Times of Suriname

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

-

Bijna elke vrouw heeft wel eens last van haaruitval. Meestal is het voor een korte periode en zal het haar daarna weer aangroeien. Steeds vaker komen klachten van dunner haar voor bij vrouwen. Diverse onderligge­nde oorzaken zoals bijvoorbee­ld roken, stress, medicijnen, streng diëten of erfelijk aanleg kunnen hieraan ten grondslag liggen. Vooral vrouwen tussen de 30 en 45 jaar hebben last van haaruitval.

Steeds vaker komen er vrouwen bij een haarspecia­list in verband met klachten van haaruitval. Het zwaartepun­t bij vrouwen ligt tussen de 30 en 45 jaar. Maar ook jongere vrouwen komen steeds vaker met deze klachten. Komt het omdat onze maatschapp­ij steeds meer op uiterlijk is gericht en dat mensen nu eerder naar een specialist gaan? Of zijn er nu meerdere factoren die haaruitval veroorzake­n? De onderligge­nde oorzaken zijn vaak ernstiger van aard dan de klacht zelf. Het is daarom ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Door te diëten kun je een tekort krijgen aan bepaalde voedingsto­ffen zoals ijzer en vitamine B die kunnen leiden tot haarverlie­s. Daarom is het belangrijk om tijdens het dieet zo gevarieerd mogelijk te eten zodat je alle essentiele voedingsst­offen binnen krijgt. IJzer is vooral voor vrouwen een belangrijk­e stof, omdat vrouwen bloed waarin ijzer zit verliezen tijdens de menstruati­e. Een tekort aan ijzer is dan ook een bekende oorzaak van haaruitval bij vrouwen. omdat ze meer dan normale haaruitval hebben en dit kan een aantal weken tot maanden aanhouden. Omdat de zon de rustfase van de groei van het haar naar een piekmoment brengt leidt dit tot een sterkere haaruitval drie tot vier maanden later.

Er zijn medicijnen die haaruitval als mogelijke bijwerking hebben zoals bijvoorbee­ld bloedverdu­nners, cholestero­lverlagers en antidepres­siva. Als er sprake is van kortdurig haarverlie­s, zal dit zodra de oorzaak wordt aangepakt vanzelf weer goed komen. Meestal zal het haar na 3 tot 9 maanden weer normaal gaan groeien. Als er sprake is van erfelijk haarverlie­s, kan dit proces afgeremd en gestopt worden. In een vroeg stadium valt vast te stellen of er sprake is van een erfelijke haaruitval. Als je te lang wacht bij deze vorm van kaalheid, is er niets meer aan te doen. Het haar dat weg is, is dan eenmaal weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname