Times of Suriname

Veranderin­gen in arbeidswet­geving beperkt stakingsre­cht

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft gisteren enkele technische ingrepen gepleegd in de wetten Vrijheid Vakverenig­ing en Collectiev­e Arbeidsove­reenkomst. Opvallende veranderin­gen en aanpassing­en in de wet is de beperking van het stakingsre­cht voor groepen die een veiligheid­srisico kunnen veroorzake­n. In deze zijn in het parlement gisteren voorbeelde­n genoemd van stakingen van onder andere luchtverke­ersleiders, gewapende eenheden, groepen binnen de gezondheid­szorg en strategisc­he diensten.

Het gaat hierbij om onder andere de staatsveil­igheid en gezondheid­srisico. De gewijzigde wetten voorzien in beperkinge­n in het stakingsre­cht bij deze groepen onder de aantekenin­g dat er wordt gezet in het beslechten van de geschillen die tot deze actie hebben geleid. “Essentiële diensten worden bij wet bepaald”, zegt minister Soewarto Moestadja van het Ministerie van Arbeid. De andere veranderin­gen in de wet gaan merendeels om aanscherpi­ng van de rechten en plichten van werknemers conform de richtlijne­n van de internatio­nale arbeidsorg­anisatie.

Ook de aanwezighe­id van verschille­nde vakbonden binnen een bedrijf die afwijkende inzichten hebben, heeft voor de nodige discussies gezorgd. Als oplossing hiervoor zijn de regering en het parlement overeengek­omen dat er alleen onderhande­ld wordt met de bond die meer draagvlak heeft onder de werknemers. Middels een referendum kan dit ook bepaald worden.

Verder worden

collectiev­e arbeidsove­reenkomste­n (cao) ook verder bij wet beschermd. Zo moeten cao’s waarin er geen datum is opgenomen van inwerkings­telling binnen twee weken na onderteken­ing van kracht zijn. Zowel oppositie en coalitie heeft flink aan de weg getimmerd voor het bijspijker­en van deze twee wetten.

Lees verder op pagina 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname