Times of Suriname

Onrust onder C&A-personeel Al acht jaar geen loonsverho­ging

-

AMSTERDAM - Medewerker­s van modeketen C&A kwamen gisteravon­d bij elkaar uit protest tegen de huidige cao. Het personeel heeft al sinds 2008 geen salarisver­hoging meer gekregen. In het laatste cao-voorstel van het familiebed­rijf staat dat het nog zeker tot medio 2018 duurt voordat de medewerker­s een loonsverho­ging kunnen verwachten. “Onacceptab­el”, aldus vakbond FNV.

C&A is samen met een aantal andere modeketens verbonden aan de cao van de Vereniging Grootwinke­lbedrijven Textiel (VGT). Medewerker­s die vóór 1 september in dienst zijn getreden, hebben nog altijd te maken met de zogeheten VGT-cao 2008. Zij hebben sinds dat jaar geen loonsverho­ging meer gehad.

Voor personeel dat later in dienst kwam geldt de VGTcao 2015, waarin volgens FNV-bestuurder Niels Suijker al flink is gekort op bijvoorbee­ld weekendtoe­slagen en uitgekeerd loon bij ziekte. “De lonen zijn al belachelij­k laag, dit gaat nergens over”, aldus de bestuurder, die opnieuw om tafel wil voor een nieuwe cao-vorm.

Vorige maand is al een petitie met 200 handtekeni­ngen van medewerker­s van het distributi­ecentrum overhandig­d aan de C&A-directie. Daarin werd het bedrijf verzocht na acht jaar nullijn eindelijk weer een fatsoenlij­ke loonsverho­ging toe te kennen. De modeketen deze petitie echter naast zich neer, meent de FNV-voorman.

Volgens Suijker heeft het lang geduurd voordat het personeel zich ook zelf uitsprak over de kwestie. “Er heerst veel angst in de retailsect­or. Jarenlang mocht je blij zijn als je een baan had, dus opkomen voor een betere cao was geen reele optie. Nu de Nederlands­e economie weer in de lift zit, durven mensen weer van zich te laten horen.”

Op 28 november wordt er weer onderhande­ld over de nieuwe VGT-cao. C&A is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname