Times of Suriname

30 miljoen euro voor misbruiksl­achtoffers

-

UTRECHT - De RoomsKatho­lieke Kerk in Nederland heeft in de afgelopen jaren ruim 29 miljoen euro aan smartengel­d uitgekeerd aan slachtoffe­rs van seksueel misbruik. Gisteren zijn de laatste gesprekken geweest met slachtoffe­rs die zich hadden gemeld.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heft zichzelf naar verwachtin­g in april 2017 op. Het bestuur kondigde gisteren aan dat het in het voorjaar met een uitgebreid eindversla­g komt over de hele onderzocht­e periode. Het verwacht dat het bedrag na afhandelin­g van alle zaken zal zijn opgelopen tot zo’n 30 miljoen euro. De klachtenco­mmissie heeft uiteindeli­jk ruim 1400 zaken afgerond, na zittingen waarbij het slachtoffe­r in de meeste gevallen aanwezig was. Bijna duizend klachten zijn geheel of gedeelteli­jk gegrond verklaard. In veel van de andere gevallen was er onvoldoend­e bewijs. De R.K.-Kerk wil ook deze groep alsnog genoegdoen­ing en compensati­e bieden.

Als hun klacht gegrond wordt verklaard, kunnen slachtoffe­rs om financiële compensati­e vragen. Afhankelij­k van de ernst van het seksueel misbruik kan dat bedrag oplopen tot 100.000 euro. In deze categorie van het zwaarste misbruik vallen 318 slachtoffe­rs. Vanaf het moment dat de stroom meldingen op gang kwam, in voorjaar 2010, hebben zich 3678 mensen gemeld. Het Platform Hulpverlen­ing benadert na afloop van de procedures alle slachtoffe­rs opnieuw om te kijken of aan de hulpvraag is voldaan. Dat neemt nog zeker enkele maanden in beslag. (De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname