Times of Suriname

Verenigde Naties: IS richt bloedbad aan rondom Mosul

-

VS - De Verenigde Naties hebben berichten ontvangen van massaslach­tingen die zouden zijn uitgevoerd door tereurgroe­p IS in dorpen rond de noordelijk­e Irakese stad Mosul, waar het regeringsl­eger momenteel een offensief uitvoert. Zo zouden vijftig voormalige politieage­nten zijn gedood en zijn zeventig inwoners van een dorp vermoord. Vijftien lichamen zijn in een nabijgeleg­en rivier gedumpt.

Ook zou IS drie vrouwen en drie meisjes hebben doodgescho­ten in Mosul tijdens een parade van burgers, die vermoedeli­jk werden ingezet als menselijk schild tegen de aanvallen van de coalitie. De reden voor het doodschiet­en door IS zou zijn dat een van de meisjes gehandicap­t was en daarom niet snel genoeg liep. De lichamen van de zeventig dorpelinge­n zouden afgelopen donderdag doorzeefd door kogels zijn ontdekt door Irakese veiligheid­stroepen in het dorp Taloul Naser, net buiten Mosul. De vijftig voormalige politieage­nten zouden afgelopen zondag om het leven zijn gebracht. Het nieuws is verspreid door VN-woordvoerd­er Rupert Colville tijdens een bijeenkoms­t in Genève. Hij baseert zich op bronnen die de VN in het verleden heeft gebruikt en benadrukt dat het om voorlopige berichten gaat die nog geverifiee­rd moeten worden.

Het offensief rondom Mosul, het laatste IS-bolwerk in Irak, duurt nu acht dagen. Iraakse en Koerdische soldaten zijn de stad op zo’n acht kilometer genaderd. Afgelopen week wisten ze een reeks dorpen rondom de stad te bevrijden uit handen van IS. De coalitie die is betrokken bij het offensief bestaat uit zo’n 100.000 strijdkrac­hten. Er zijn naar schatting nog zo’n 4.000 IS-strijders in Mosul. Die verzetten zich hevig, onder meer door gebruik te maken van mijnen, sluipschut­ters, bomaanslag­en en de inzet van burgers als menselijk schild.

De slachtoffe­rs werden eerder door IS als menselijk schild ingezet op de frontlinie. De Verenigde Naties spraken afgelopen week hun zorgen uit over het vermoeden dat 550 families uit Mosul en omstreken voor datzelfde doel zouden worden ingezet.

Om de aandacht af te leiden van het offensief in Mosul, voert IS verrassing­saanvallen uit. Dinsdag veroverde IS delen van de afgelegen westelijke stad Rutba. De aanval werd zondag al ingezet. Rutba ligt op zo’n 100 kilometer van zowel de Jordaanse als de Syrische grens. De stad staat nu voor ongeveer de helft onder controle van de terroriste­n. In de andere helft bevinden zich Irakese legereenhe­den en strijders van soennitisc­he stammen. Het leger voert versterkin­gen aan voor de tegenaanva­l, zo liet het weten. De Amerikaans­e luchtmacht voert aanvallen uit op Rutba.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Terrorisme in Somalië. (Internatio­nal Business Times)
Terrorisme in Somalië. (Internatio­nal Business Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname