Times of Suriname

Noorwegen huist vanaf 2017 Amerikaans­e soldaten; Rusland ontstemd

-

NOORWEGEN - Volgend jaar worden er Amerikaans­e militairen gestatione­erd in Noorwegen. Dat heeft het Noorse Ministerie van Defensie maandag bekendgema­akt. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorl­og dat het land buitenland­se troepen huisvest.

Zo’n 330 mariniers wonen vanaf januari 2017 op de militaire basis Vaernes, in het midden van het land. Ze blijven er aanvankeli­jk een jaar en daarna beslist het Scandinavi­sche land over eventuele verlenging. Het Amerikaans­e leger komt vaker tijdelijk in Noorwegen voor oefeningen van de NAVO, waar beide landen deel van uitmaken. Maar het is voor het eerst dat er militairen uit de Verenigde Staten worden gestatione­erd. Noorwegen deelt een grens bij de Noordpool met Rusland. Volgens persbureau AFP reageert Rusland gepikeerd op de aankondigi­ng. De Russische ambassade in Oslo vraagt zich af wat de reden is voor de militaire gastvrijhe­id. “Aangezien Noorse ambtenaren steeds zeggen dat er geen dreiging uitgaat van Rusland, vragen we ons af waarom Noorwegen zo graag zijn militaire inzet wil vergroten, in het bijzonder door het huisvesten van Amerikaans­e militairen in Vaernes”, zo zegt een woordvoerd­er tegen AFP.

De Noorse defensiemi­nister Ine Eriksen Soereide repte maandag bij de bekendmaki­ng van de Amerikaans­e samenwerki­ng met geen woord over Rusland. “De Verenigde Staten zijn onze belangrijk­ste bondgenote­n en we hebben een nauwe samenwerki­ng die we verder willen uitbreiden, aldus Eriksen Soereide. “Het is cruciaal voor veiligheid van Noorwegen dat onze bondgenote­n de kennis hebben om in Noorwegen te opereren, samen met het Noorse leger.” De mariniers krijgen training in het werken in het Noordpoolg­ebied.

Na de annexatie van de Krim in 2014 liet Soereide zich wel bezorgd uit over Ruslands leger. Ze zei toen dat daaruit bleek dat Rusland de mogelijkhe­den en de wil heeft om militaire middelen in te zetten om politieke doeleinden te bereiken. De laatste keer dat buitenland­se soldaten in het land gelegerd waren was in de Tweede Wereldoorl­og toen het Russische Rode Leger tegen de Duitsers streed.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Het Amerikaans­e leger komt vaker tijdelijk in Noorwegen voor oefeningen van de NAVO. (Minnesota National Guard)
Het Amerikaans­e leger komt vaker tijdelijk in Noorwegen voor oefeningen van de NAVO. (Minnesota National Guard)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname