Times of Suriname

Uniformite­it gewenst in arbeidsadv­iesorganen overheid

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft gisteren met 37 algemene stemmen het Arbeidsadv­iescollege (AAC) bij wet ingesteld. Daarvoor was dit adviesorga­an per decreet geregeld. Van de gelegenhei­d werd gebruikgem­aakt om het AAC in lijn te brengen met de hedendaags­e realiteit en aangegane verdragen. De onafhankel­ijkheid van de voorzitter en het functioner­en van het AAC in relatie tot andere adviesorga­nen blijven echter nog brandende vraagstukk­en waarvan de uitvoerbaa­rheid complex lijken.

Kritische kanttekeni­ngen werden er geplaatst door Raymond Sapoen en Patricia Etnel (NPS) met betrekking tot deze twee vraagstukk­en. Sapoen vraagt zich af van ‘welke planeet’ de onafhankel­ijke persoon zal moeten komen die totaal geen binding heeft met de overheid, werkgevers­organisati­es en vakbewegin­g.

Volgens Arbeidsmin­ister Soewarto Moestadja zal de regering inspanning­en moeten plegen om naar een geschikte kandidaat te zoeken. Dit blijft een aangelegen­heid van het ministerie die belast is met arbeidszak­en; voor nu het Ministerie van Arbeid.

Etnel maakt melding van het Tripartiet Overleg en de Sociaal Economisch­e Raad die ook als adviesorga­nen dienen in het kader van tripartiet­isme. Deze twee organen rapportere­n aan de president, terwijl het AAC aan de Minister van Arbeid verslag doet. Etnel vraagt zich af in hoeverre de verschille­nde organen op elkaar zijn afgestemd met betrekking tot arbeidsger­elateerde zaken en welk advies uiteindeli­jk doorslagge­vend is bij besluitvor­mingen. Zij pleit voor uniformite­it binnen de adviesorga­nen.

“Een pasklaar antwoord heb ik niet”, zegt minister Moestadja. Binnen de regering zal deze zaak verder uitgewerkt moeten worden. De oppositie kon zich in ieder geval wel terugvinde­n in de aangescher­pte bepalingen met betrekking tot het Arbeidsadv­iescollege en werkte mee aan de goedkeurin­g van de wet. De behandelin­g tijdens de plenaire vergaderin­g duurde slechts twee uur, nadat in openbaar commissiev­erband een hoop werk was verzet onder leiding van Naomi Samidin (NDP). BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname