Times of Suriname

Arbeid mobiliseer­t baanverlie­zers voor terugkeer op arbeidsmar­kt

-

PARAMARIBO – Een grote groep van ontslagen arbeiders van de Suralco heeft met succes de trainingen Basis Koeltechni­ek en Gas, Water en Sanitair (GAWASA) van de Stichting Arbeidsmob­ilisatie en Ontwikkeli­ng (SAO) afgerond. Sommige exsuralcon­iers hebben beide trainingen gevolgd. In totaal zijn er 83 certificat­en uitgereikt. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid zei bij deze gelegenhei­d dat de opgedane vaardighed­en nieuwe mogelijkhe­den bieden aan de ex-suralconie­rs om op de arbeidsmar­kt aan de slag te gaan als werknemer of als kleine zelfstandi­ge. Dit meldt het ministerie in een persberich­t.

Moestadja die zich inzet voor een welzijnssa­menleving ziet arbeid als fundament hiervan. Hij zal zich daarom onvermoeid inspannen om de beroepsbev­olking het recht op arbeid te laten beleven. In lijn met deze gedachtega­ng kan het volgens de bewindsman niet zo zijn dat personen die hun baan hebben verloren aan hun lot worden overgelate­n door de overheid of door het bedrijf waarvoor ze gewerkt hebben.

In het geval van de ex-suralconie­rs heeft de Suralco de verantwoor­delijkheid gedragen om de kosten van deze training op zich te nemen. De minister is ingenomen met het feit dat de Suralco zijn verantwoor­delijkheid naar zijn ex-werknemers toe niet heeft afgeschove­n op slechts de overheid. Hij verwacht dat ook andere bedrijven, die noodgedwon­gen personeel hebben moeten afvloeien, ook hun verantwoor­delijkheid nemen.

Voor wat de rol van de overheid betreft naar personen toe die baanloos zijn of die hun baan zijn kwijtgeraa­kt als gevolg van de huidige economisch­e situatie, is het beleid van de regering onder andere gericht op de bestrijdin­g van armoede door zwakke huishouden­s te versterken middels het programma Conditiona­l Cash Transfer (CCT) dat door het ministerie van Sociale Zaken wordt voorbereid. Dit programma kan tijdelijk een verlichtin­g betekenen voor degenen die in een situatie van extreme armoede terecht zijn gekomen. Het ligt in de bedoeling om personen die van dit programma gebruik wensen te maken ook een vak te leren zodat ze op termijn zelf hun brood kunnen verdienen om hun gezin te verzorgen.

De minister wees ook op het fonds van het Ministerie van Handel en Industrie voor het stimuleren van ondernemer­schap. Het fonds moet onder andere toegang verschaffe­n tot kapitaal voor startende ondernemer­s evenals de financieri­ng van de noodzakeli­jke doorstart van kleine en middelgrot­e bedrijven. Deze voorzienin­gen van de overheid zullen samen met het werkgelege­nheidsbele­id van het ministerie mede moeten zorgen voor optimale mobilisati­e van onze beroepsbev­olking voor de zo gewenste ontwikkeli­ng van ons land. Manpower is volgens hem een belangrijk factor voor het welslagen van het Stabilisat­ie- en Herstelpla­n 2016-2018 (SHP) en het Ontwikkeli­ngsplan 20172021. Het beleid van de regering zal daarom een integrale aanpak hebben. Voor wat het Ministerie van Arbeid betreft zal middels herscholin­gs-, bijscholin­gs en omscholing­sprogramma’s getracht worden om baanverlie­zers de mogelijkhe­id te bieden om terug te keren op de arbeidsmar­kt. Middels het moderniser­en van de arbeidswet­geving zal het ministerie voorts zorgen voor arbeidsbes­cherming en harmonisch­e arbeidsver­houdingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname