Times of Suriname

Divali op 30 oktober

-

PARAMARIBO – Dit jaar wordt het hindoefees­t Divali wereldwijd op 30 oktober gevierd. Dit is het enige feest dat hindoes over de gehele wereld verenigt. Traditione­el is het bekend als ‘het feest van het licht’. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Dit is een van de belangrijk­ste en kleurrijke feesten uit het hindoeïsme.

Het Divali-feest staat voor overwinnin­g van het goede op het kwade, welke in heel veel landen wordt geuit door het aansteken van vuurwerk. Tijdens Divali wordt ook de terugkeer van god Rama in zijn stad Ayodhya gevierd. Hij wordt gekroond als koning, nadat de demon Ravana door hem is gedood. Deze feestdag valt in de periode van nieuwe maan als overgang van het krisjna (afnemende) naar het sukla (wassende) gedeelte van de maand Kartika. Het wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin. Bij het Divali-feest gaat het erom dat het licht wint van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, man en vrouw, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkome­n in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassociee­rd met succes en hoop. Maar door iedereen wordt het gevierd met evenveel spirituali­teit en Divali staat voor vernieuwin­g in het leven.

Voor Divali moet het huis brandschoo­n worden gemaakt. Een week lang eten hindoes geen vlees en zij drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen ook schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. De oudere vrouwen van de families voeren voor de deur een plechtighe­id uit. Ze bidden tot Lakshmi en vragen de godin hun huis te bezoeken. Hierna worden diya’s (van kleigebakk­en aarde kommetjes) aangestoke­n en in elke ruimte van de woning neergezet. De diya’s worden gevuld met als brandstof geklaarde boter (ghee) waarin lontjes, gemaakt van opgerolde watten, worden gelegd, die aangemaakt worden. De hele nacht branden er diya’s, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrisch­e lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijke van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen. Op zo een dag zoeken familieled­en en vrienden elkaar op of ze bellen met elkaar om elkaar dan veel geluk toe te wensen (Subh Divali).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname