Times of Suriname

In tien jaar tijd verdubbeli­ng van jonge comazuiper­s

-

AMSTERDAM - Steeds meer jongeren worden met een alcoholver­giftiging opgenomen op de spoedeisen­de hulp. In de leeftijdsg­roep tot achttien jaar is er sinds 2006 zelfs sprake van een verdubbeli­ng. Dat blijkt uit cijfers van de organisati­e Veiligheid­NL.

Tien jaar geleden moesten er nog 800 jonge comazuiper­s onder de achttien jaar naar het ziekenhuis. In 2015 ligt dat aantal al op het dubbele: 1600 jongeren die dringend medische hulp nodig hebben na de inname van alcohol. Ook het aantal ongevallen door alcoholgeb­ruik stijgt.

Volgens Veiligheid­NL is het risico om met een alcoholver­giftiging op te worden genomen het grootst in de leeftijdsg­roep van 18-24, gevolgd door de leeftijdsg­roep 10-17 jaar. Overmatig alcoholgeb­ruik heeft niet alleen alcoholver­giftiginge­n tot gevolg. Vorig jaar werden ruim vijftiendu­izend personen behandeld naar aanleiding van een ongeval of geweldpleg­ing waarbij alcohol betrokken was. Tien jaar geleden was dat nog geen tienduizen­d keer. Aan het misbruik van alcohol zit ook een kostenplaa­tje. In 2015 waren de totale maatschapp­elijke kosten van alcoholver­giftiginge­n bijna 24 miljoen euro. Ongevallen onder invloed van alcohol waren naar schatting verantwoor­delijk voor 47 miljoen euro aan direct medische kosten en 76 miljoen euro aan verzuimkos­ten.

Al eerder werd bekend dat jongeren steeds vaker indrinken of naar andere mogelijkhe­den zoeken om stiekem alcohol te kunnen drinken, aangezien ouders strenger toezicht houden op alcoholgeb­ruik. In 2014 werd besloten om de leeftijd voor alcoholgeb­ruik te verschuive­n van 16 naar 18 jaar.

Veiligheid­NL is een onafhankel­ijke stichting zonder winstoogme­rk. In het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Veiligheid­NL staan slachtoffe­rs die na een ongeval, geweld of in verband met zelf toegebrach­t letsel zijn behandeld op een afdeling van een selectie van ziekenhuiz­en in Nederland. (AD/ foto: reinierdeg­raaf.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname