Times of Suriname

Rotterdamm­er kan geld vangen voor goed idee

-

ROTTERDAM - Rotterdamm­ers met concrete plannen op het gebied van onder meer werkgelege­nheid, buitenruim­te en veiligheid kunnen nog subsidie van de gemeente Rotterdam krijgen.

Voor uitvoerbar­e ideeën heeft het stadhuis nog meer dan een miljoen euro in het potje van CityLab010 zitten. Met CityLab010 worden Rotterdamm­ers door het college van burgemeest­er en wethouders uitgedaagd om met innovatiev­e oplossinge­n te komen voor maatschapp­elijke vraagstukk­en op het gebied van buitenruim­te, veiligheid, duurzaamhe­id en mobiliteit, onderwijs, economie, werkgelege­nheid, sport, cultuur en kansrijke wijken. In totaal was er dit jaar 3,4 miljoen euro uit de ideeënbus te verdelen.

In de eerste helft van het jaar is er al meer dan twee miljoen euro aan de plannen van creatieve en innovatiev­e Rotterdamm­ers besteed. “In de eerste ronde werden er honderd subsidies aangevraag­d. Daarvan werden dertig toegekend. Er is nu een tweede ronde aan de gang waarbij Rotterdamm­ers tot 1 november hun plannen kunnen indienen”, vertelt wethouder Adriaan Visser (Financiën, Organisati­e, Haven, Binnenstad en Sport). Overigens is er alleen nog geld voor plannen op het gebied van buitenruim­te, kansrijke wijken, veiligheid en werkgelege­nheid. Volgens de stadsbestu­urder is er nog dik twee ton te verdelen voor de buitenruim­te, 100.000 euro voor kansrijke wijken en 140.000 voor veiligheid en twee ton voor werkgelege­nheid. “Het geld is op voor plannen op het gebied van economie, onderwijs en cultuur. Voor sport is er nog 20.000 euro beschikbaa­r. Dat zijn ook onderwerpe­n waar makkelijke­r ideeën voor te verzinnen zijn en uit te voeren zijn. Voor bijvoorbee­ld werkgelege­nheid heeft niet iedereen een plannetje”, stelt Visser.

De plannen van de Rotterdamm­ers moeten wel aan hoge eisen voldoen. Zo moeten ze onder meer vernieuwen­d zijn. Ook worden ze langs een meetlat gelegd en worden ze onder meer mede beoordeeld door banken en juristen. Daarnaast kunnen de initiatief­nemers via CityLab010 expertise, coaching of een partner vinden om de plannen uit te voeren. De gemeente geeft de ondernemer­s een klein duwtje in de rug door ze onder meer een goed netwerk aan te bieden. “CityLab010 brengt partijen bij elkaar, die anders elkaar niet zo snel hadden gevonden.” In het algemeen wordt er per keer ongeveer enkele tienduizen­den euro’s aan subsidie gegeven met een enkele uitschiete­r van een ton.

Visser stelt dat er al veel goede ideeën zijn goedgekeur­d. “Er is zoveel creativite­it en slimmighei­d onder de Rotterdamm­ers en een brede rijkdom aan ideeen.”

De wethouder roemt onder meer Hockeyclub Delfshaven die met geld uit CityLab010 in korte tijd uit de grond is gestampt. De sportveren­iging is ontstaan uit de droom van ouders en sportliefh­ebbers. “Ze zijn uit het niets begonnen. Ze hebben het heel goed gedaan.”

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname