Times of Suriname

Twee vrouwelijk­e yezidi’s winnen Sacharov Mensenrech­tenprijs

-

FRANKRIJK - Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar, twee pleitbezor­gers van de Irakees-Koerdische yezidivrou­wen die werden ontvoerd door terreurorg­anisatie IS, hebben de Sacharov Mensenrech­tenprijs 2016 gewonnen.

Dat is gisteren bekendgema­akt in het Europees Parlement in Straatsbur­g. Aan de prijs voor de vrijheid van denken, die op 14 december wordt uitgereikt, is 50.000 euro verbonden. De twee vrouwen werden zelf in 2014 ontvoerd toen IS hun dorp Kocho, in de buurt van de Noord-Irakese stad Sinjar, veroverde. Jihadisten misbruikte­n hen en vele anderen. Ze werden gebruikt als seksslaven.

De twee vrouwen werden zelf in 2014 ontvoerd toen IS hun dorp Kocho in de buurt van de Noord -Irakese stad Sinjar veroverde. Jihadisten misbruikte­n hen, en duizenden anderen, als seksslaven. De twee wisten te ontsnappen, waarbij de achttienja­rige Bashar ernstig gewond raakte door een landmijn. De vijf jaar oudere Basee was onlangs in de VN-Veiligheid­sraad om het probleem van mensensmok­kel aan te kaarten. Beiden verblijven nu in Duitsland, waar ze campagnes voeren voor onder meer mensenrech­ten en de yezidi’s.

“Ze hadden ervoor kunnen kiezen een slachtoffe­r te zijn, maar kozen ervoor hun persoonlij­k leed te gebruiken om alle vrouwen en meisjes die nog altijd in handen zijn van de terroriste­n te helpen, en te vechten voor gerechtigh­eid voor de slachtoffe­rs van de genocide op de yezidi’s”, aldus de liberale parlements­fractie, die hen mede had gekandidee­rd.

“Ik kan de moed en waardighei­d die zij vertegenwo­ordigen niet onder woorden brengen”, verklaarde parlements­voorzitter Martin Schulz. De twee andere genomineer­den waren Mustafa Dzhemilev, een Oekraïense mensenrech­tenactivis­t die opkomt voor de rechten van Krimtatare­n en Can Dündar, oud-hoofdredac­teur van de Turkse krant Cumhuriyet. Hij werd veroordeel­d voor het onthullen van Turkse staatsgehe­imen over wapensmokk­el naar Syrië en leeft nu in ballingsch­ap. De Sacharovpr­ijs werd in 1988 ingesteld door het Europees Parlement. De onderschei­ding is vernoemd naar de in 1989 gestorven Sovjetdiss­ident en Nobelprijs­winnaar Andrej Sacharov. Vorig jaar kreeg de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi de prijs. Nelson Mandela was ook een van de eerdere winnaars. (NU.nl)

 ??  ??
 ??  ?? Nadia Murad Basee (r) en Lamiya Aji Bashar, hebben de Sacharov Mensenrech­tenprijs 2016 gewonnen. (Ukraine Today)
Nadia Murad Basee (r) en Lamiya Aji Bashar, hebben de Sacharov Mensenrech­tenprijs 2016 gewonnen. (Ukraine Today)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname