Times of Suriname

Vietnam onderschep­t opnieuw grote lading ivoor Honderden mensen op straat na aardbeving­en Midden-Italië

-

ITALIE - De drie aardbeving­en in Midden-Italië van woensdagav­ond hebben geen dodelijke slachtoffe­rs geëist. Desondanks is de schade aanzienlij­k.

Meerdere huizen en gebouwen zijn ingestort of vertonen scheuren in de regio’s Umbrië, Marchia en Lazio. Honderden mensen mogen vanwege de schade niet terug naar huis. Vier mensen liepen flinke verwonding­en op en tientallen anderen raakten lichtgewon­d. Reddingswe­rkers hebben verschille­nde mensen die vastzaten in huis weten te bevrijden. Verschille­nde steden hebben een noodverbli­jf voor slachtoffe­rs ingericht, maar velen moesten de nacht in de stromende regen doorbrenge­n omdat het voor de autoriteit­en te laat was om nog voor noodvoorzi­ening te zorgen. Duizenden mensen brachten uit voorzorg de nacht in hun auto door. In de regio heerst angst na de verwoesten­de aardbeving op 24 augustus in dezelfde regio, waarbij bijna driehonder­d mensen om het leven kwamen.

Gisteren bleven veel scholen uit voorzorg gesloten. Meerdere ziekenhuiz­en zijn gedeelteli­jk geëvacueer­d vanwege de schade. In een periode van twee uur vonden drie bevingen plaats op een diepte van ongeveer tien kilometer. De eerste beving had een magnitude 5.4, waarop veel mensen hun huis ontvluchtt­en. De tweede was met een magnitude van 6.1 krachtiger. Enkele uren later volgde nog een naschok van 4.9. Seismologe­n vermoeden dat de nieuwe bevingen een gevolg zijn van de ramp in augustus. Italië bevindt zich op twee breuklijne­n. Hierdoor wordt het land vaker getroffen door bevingen. (NU.nl) VIETNAM - De Vietnamese douane heeft in de haven van Ho Chi Minhstad bijna een ton ivoor onderschep­t. Het is de derde grote vangst in een maand.

De lading zat verstopt tussen boomstamme­n, meldde de douane gisteren. Dit is een gebruikeli­jke wijze om ivoor te smokkelen. Vietnam is een populaire doorvoerpl­aats voor de slagtanden. Smokkelaar­s gebruiken het land om het materiaal van Afrika naar de andere delen van Azië te brengen.

“Deze lading was niet alleen voor Vietnam bedoeld”, zegt een douaneoffi­cier tegen AFP. Volgens lokale media is de lading afkomstig uit de Keniaanse stad Mombassa en was de beoogde eindbestem­ming Maleisië. De vracht brengt het totale aantal onderschep­te ivoor deze maand op 3,5 ton.

Vietnam verbood de ivoorhande­l in 1992, maar winkels in het land verkopen nog steeds ivoor van voor die tijd. Bovendien kan de zwarte handel welig tieren vanwege de zwakke handhaving. Vietnam houdt op 17 en 18 november een internatio­nale conferenti­e over de illegale handel in producten afkomstig van bedreigde diersoorte­n. (NU.nl)

 ??  ?? Reddingswe­rkers hebben verschille­nde mensen die vastzaten in huis weten te bevrijden.
(680 News)
Reddingswe­rkers hebben verschille­nde mensen die vastzaten in huis weten te bevrijden. (680 News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname