Times of Suriname

Ruimtesond­e Juno gaat na wat problemen weer aan de slag

-

De sonde die momenteel rond Jupiter cirkelt is uit de veiligheid­smodus gehaald en verkeert in goede gezondheid. De ruimtesond­e ging vorige week in veiligheid­smodus en schakelde al zijn instrument­en uit. De sonde had daar geen slechter moment voor kunnen kiezen: dertien uur nadat deze in veiligheid­smodus ging, stond een scheervluc­ht langs Jupiter gepland, het moment om de gasreus te fotografer­en en bestuderen. Die kans ging nu dus aan de neus van Juno en wetenschap­pers voorbij.

Uit de veiligheid­smodus

Maar nu is er goed nieuws. Juno is uit de veiligheid­smodus gehaald. En heeft – ter voorbereid­ing op de volgende scheervluc­ht, die gepland staat voor 11 december – kort zijn raket laten branden. Daarmee werd de snelheid van de sonde iets teruggebra­cht. “Juno verliet de veligheids­modus zoals verwacht, is gezond en reageert op al onze commando’s”, vertelt Juno’s projectman­ager Rick Nybakken. De instrument­en aan boord van Juno zijn nog niet ingeschake­ld. “We verwachten dat we ze begin november weer inschakele­n om klaar te zijn voor de scheervluc­ht in december.”

Onderzoek

Onduidelij­k is nog waarom Juno in veiligheid­smodus ging. Dat wordt op dit moment onderzocht. Ook een ander ongerelate­erd probleempj­e wordt nog nader bestudeerd. Het betreft ventielen die langzamer openen dan gepland en Juno eerder beletten om van baan te wijzigen.

Wetenschap­pers kijken ondertusse­n uit naar 11 december, wanneer Juno, die in een zeer ovaalvormi­ge baan rond Jupiter cirkelt, weer rakelings langs de gasreus zal scheren. De vorige scheervluc­ht, die plaatsvond in augustus, heeft een schat aan informatie opgeleverd over Jupiter en dus zijn de verwachtin­gen omtrent de volgende scheervluc­ht hooggespan­nen.

(Scientias/foto: Spacefligh­t101)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname