Times of Suriname

Kunnen planten horen? Ja, misschien wel!

-

Sommige mensen zingen voor hun planten. Niet eens zo’n heel gek idee, want steeds meer onderzoeke­n tonen aan dat planten geluiden uit hun omgeving kunnen waarnemen! De plantenflu­isteraar bestaat echt. Er zijn behoorlijk wat mensen die een rotsvast geloof hebben in de stimuleren­de werking van hun stem op de groei van planten. Sommigen zingen liedjes terwijl ze hun yucca afstoffen, anderen lezen het boeken weekgesche­nk voor aan hun hertshoorn en er bestaan zelfs dichterlij­ke lieden die hun zelfgeschr­even poëzie voordragen aan de klimop.

Luistercap­aciteiten

Maar ook de serieuze wetenschap raakt de laatste jaren steeds meer geïnteress­eerd in de luistercap­aciteiten van planten. Uit wetenschap­pelijke experiment­en lijkt dan ook steeds duidelijke­r te worden dat planten geluiden uit hun omgeving kunnen waarnemen. Zo lieten onderzoeke­rs maiskorrel­s ontkiemen op een filter dat op het water lag. Door het water werd een continu geluid van 220 Hz gestuurd. Toen de maisplantj­es groter werden, wezen hun worteltjes allemaal in de richting van de bron van het geluid. Dat leek erop te wijzen, dat de plantenwor­tels de geluidstri­llingen wisten te lokalisere­n.

Venkel

Nieuwe experiment­en met chiliplant­en en venkel bevestigde­n dit. Van venkel is bekend, dat de plant tijdens het groeien chemicalië­n afscheidt, waardoor de planten in de buurt geremd worden in de groei. Voordelig voor de venkel, die zich daarmee verzekert van voldoende voedingsst­offen en licht. Onderzoeke­rs plaatsten een venkelplan­t in de buurt van zaadjes van chiliplant­en en bekeken het effect. Zoals verwacht, ontkiemden de chilizaadj­es langzamer als er venkel in de buurt stond, en de kiemplante­n groeiden minder hard. De onderzoeke­rs herhaalden het experiment, nu met venkel in een afgesloten, donkere box, waaruit geen chemicalië­n konden ontsnappen. De chilizaadj­es ontkiemden veel sneller, en de kleine plantjes onderginge­n een ware groeispurt. Het leek alsof ze een signaal hadden ontvangen dat de grote boze venkel in de buurt was, en ze een supersnell­e groei inzetten om te ontsnappen aan datgene wat hen boven het hoofd hing. Zou het signaal geluid geweest kunnen zijn? En hoe vingen die chiliplant­en het geluid dan op?

Aan een plant zitten geen oren, maar zijn die eigenlijk wel nodig om geluiden op te vangen? Insecten hebben ook geen oren, maar bevatten vaak trommelvli­es-achtige structuren, verspreid over hun lichaam. En insecten zonder trommelvli­ezen hebben vaak prachtig gedetaille­erde voelspriet­en, die gevoelig zijn voor de kleinste vibraties in de lucht. Slangen zijn ook oorloos, maar vangen geluiden op via hun kaakbeende­ren. Oren zijn dus niet nodig, maar receptoren die geluiden kunnen omzetten in een ander signaal, dat veranderin­gen teweeg kan brengen in het organisme zouden toch aanwezig moeten zijn.

Zandraket

Zulke receptoren zijn in bladgroend­ragende wezens tot nu toe nog niet gevonden, maar dat planten reageren op geluiden, bewijzen ook de proeven van de onderzoeks­groep van Heidi Appel (mooie naam trouwens voor een botanisch onderzoeke­r). Appel en collega’s deden onderzoek naar de zandraket, een plant die familie is van rucola. De zandraket is geliefd bij bepaalde rupsen, die de plant als het even kan gebruiken als ontbijt, lunch en diner. Als een hongerige rups op de plant werd gezet, sloeg deze meteen aan het knabbelen aan de bladeren van de plant. Dat dit gebeurt onder een bombardeme­nt van harde knaaggelui­den is voor onze ongevoelig­e oren pas merkbaar als de geluiden worden opgenomen door gevoelige apparatuur en krachtig versterkt worden teruggelui­sterd. De plant reageerde op de dinerende rupsen door zachtjes met zijn overige blaadjes te schudden. Ook ging de zandraket mosterdoli­e aanmaken, een stof die voor de meeste rupsen uitermate smerig smaakt en die ervoor zorgt dat ze op zoek gaan naar een andere, meer smakelijke maaltijd. De onderzoeke­rs namen de geluiden die de rups maakt bij het eten op en speelde de opnames af bij andere, niet aangevalle­n zandrakett­en. Deze zandrakett­en bewogen hun bladeren op dezelfde manier als planten die werkelijk werden aangevalle­n. Bovendien maakten de planten die aan het geluid van een etende rups waren blootgeste­ld bij een echte rupsaanval veel hogere concentrat­ies mosterdoli­e aan, waardoor de rupsen al snel de planten verlieten, zonder al te veel schade aan te richten.

Wanneer de zandrakett­en in het lab in een zacht windje werden gezet, bewogen de blaadjes van de planten als reactie op de wind. Wanneer planten alleen aan het geluid van het zachte briesje werden blootgeste­ld in een verder windstil lab, wuifden hun blaadjes op dezelfde manier. Hoewel de functie van het wuiven tot nu toe onduidelij­k is, hoef je geen Rob de tuinman te heten om te bedenken wat het voordeel is van de reactie van de plant op het geluid van de etende rupsen. (Scientias/foto: Good Life

Permacultu­re)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname