Times of Suriname

Amazone Resources maakt zich op voor testvaart zoetwater

-

PARAMARIBO - Amazone Resources is bezig met de voorbereid­ing van een testvaart voor het transport van zoetwater. De FlexTank, een grote waterzak die door een sleepboot wordt voortgetro­kken, is nu onderweg naar Suriname. De testvaart zal eind november plaatsvind­en. Dit meldt het bedrijf in een persberich­t.

Met de testvaart wil Amazone Resources het concept van de FlexTank op de Atlantisch­e Oceaan bewijzen en daarmee aantonen dat grootschal­ig transport van water haalbaar is. Het bedrijf kan daarmee inspelen op de grote watertekor­ten die er in verschille­nde Caribische landen zijn. Sommige landen hebben op dit moment niet de hele dag door water beschikbaa­r en andere zullen de komende decennia steeds meer te maken krijgen met watertekor­ten.

Daarnaast is het zeker dat de internatio­nale regelgevin­g op het gebied van uitstootga­ssen strenger zal worden. Dat betekent dat deze Caribische landen uit moeten kijken naar duurzamere alternatie­ven voor de ontzilting­sinstallat­ies die nu gebruikt worden om leidingwat­er te maken. De testvaart die gepland wordt, zal eerst naar Barbados varen. Daar wordt het water onderzocht om te bepalen of de vaart invloed heeft gehad op de kwaliteit van het water. Er zal geen water gelost worden op Barbados. Er is dus nog geen sprake van commerciël­e afspraken. De komende weken zal Amazone Resources samen met de lokale autoriteit­en verder gaan met de voorbereid­ing van de testvaart met de 60 meter lange waterzak. De FlexTank heeft een inhoud van 2500 kuub en zal ongeveer 2 miljoen liter zoetwater vervoeren.

Amazone Resources heeft een duurzame en efficiënte manier gevonden om oppervlakt­ewater in grote volumes wereldwijd te kunnen transporte­ren. Door het gebruik van de hernieuwba­re waterbronn­en uit de Surinaamse rivieren en de speciaal ontwikkeld­e modulaire waterzakke­n -de zogenaamde FlexTanks- is het bedrijf in staat om de wereld van zoetwater te voorzien. Amazone Resources opereert vanuit Suriname met 10% van ’s werelds zoetwaterv­oorraden in zijn rivieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname