Times of Suriname

1 november: Wereld Veganismed­ag

-

PARAMARIBO – November is Wereld Veganisme Maand en om die in te luiden vieren we op 1 november Wereld Veganismed­ag. In 1944 werd namelijk in november

opgericht; een organisati­e die ‘advies geeft over manieren om diervriend­elijk te leven ten behoeve van mensen, dieren en onze planeet’.

Society

Veganisten gebruiken geen dierlijke producten. Zij eten geen vlees, zuivel, eieren, honing of producten waar deze dierlijke producten in verwerkt zitten. Daarnaast gebruiken zij ook geen verzorging­sproducten, kleding of andere materialen waar dierlijke producten in zijn verwerkt, of die op dieren zijn getest. Ook de motivatie waarom iemand kiest voor een leven vrij van dierlijke producten verschilt per veganist. Voor de een tellen de dieren het zwaarst, voor de ander de gezondheid, maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen vanwege het milieu, geloof of levensbesc­houwing.

Er zijn –naast de ‘full time’ veganist– veel verschille­nde soorten & stromingen die dicht tegen het veganisme aanliggen of onder veganisme gerekend kunnen worden. Deze zijn onder te verdelen in verschille­nde categorieë­n. Veel mensen worden veganist vanuit de wens om niet bij te dragen aan dierenleed. Gezamenlij­k kunnen veganisten het aantal dieren dat jaarlijks gefokt, opgesloten, uitgebuit en vroegtijdi­g gedood wordt drastisch beperken. Eén veganist maakt jaarlijks al een wezenlijk verschil voor tientallen dieren. Veganisme is een duidelijk statement tegen een systeem waarin dieren gezien en behandeld worden als gebruiksvo­orwerp of productiem­iddel. Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat voor de productie van vlees, zuivel en eieren op zeer grote schaal veevoer (zoals soja, maïs, enz.) wordt verbouwd. In totaal wordt momenteel meer dan 70% van alle landbouwgr­ond gebruikt voor veeteelt. Bovendien zijn er meerdere kilo’s veevoer nodig om 1 kg vlees te produceren. Het is dan ook efficiënte­r om landbouwgr­ond direct in te zetten voor voedselpro­ductie ten behoeve van menselijke consumptie. Zo kan een bijdrage geleverd worden aan de verminderi­ng van het wereldvoed­selproblee­m. De veehouderi­j is verantwoor­delijk voor de grootste uitstoot (zeker 18% van het totaal) van broeikasga­ssen zoals methaan en CO2 en is daarmee een belangrijk­e oorzaak van de opwarming van de aarde. De Verenigde Naties

The Vegan

stellen daarnaast dat de vleesprodu­ctie de tweede grootste oorzaak is van milieuprob­lemen zoals bodemveron­treiniging, water- en luchtvervu­iling, verzuring en aantasting van de biodiversi­teit onder andere door het kappen van regenwoude­n. Met een plantaardi­g eetpatroon kies je bewust voor een duurzaam alternatie­f en een schonere, leefbare planeet.

Een gevarieerd­e plantaardi­ge voeding biedt alle voedingsst­offen om gezond en energiek te blijven. Door (meer) plantaardi­g te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekte­n, kanker en diverse andere ziekten. Plantaardi­ge voeding bevat bovendien geen cholestero­l en minder verzadigde vetten. Ook onder topsporter­s worden plantaardi­ge diëten steeds populairde­r. Barmhartig­heid en compassie worden als belangrijk­e deugden gezien in religies en andere levensover­tuigingen, ook ten opzichte van dieren. Deze uitgangspu­nten inspireren velen wereldwijd tot vegetarism­e en veganisme.

(www.veganisme.org)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname