Times of Suriname

Gevierd

-

PARAMARIBO – Op de eerste dag na nieuwe maan wordt de Annakuta of Govardhan puja gevierd, ter herdenking van het feit dat Shri Krishna, de trots (hoogmoed) van Indra deva, brak en diens woede trotseerde door het geweld van diens natuurelem­enten te keren. Govardhan puja werd gisteren gevierd en ook in Suriname hadden enkele tempels speciale activiteit­en in verband met deze feestdag.

Govardhan is een berg in Vrindavan. Shri Krishna spoorde de herders en herderinne­n van Gokul aan om in de plaats van Indra Dev (devta van regen) Govardhan te vereren. Dit wekte de woede op van Indra Dev, die een wolkbreuk veroorzaak­te om de berg en de bewoners ‘weg te spoelen’.

Sri Krishna tilde op de eerste dag van de lichte maandhelft van kartik (oktober/november) deze berg op en hield die boven de herders en hun vee, waardoor ze beschermd waren tegen de stortregen­s. Indra Dev moest zich uiteindeli­jk gewonnen geven, trok zich beschaamd terug en bewees nadien eer aan Shri Krishna. Sindsdien wordt elk jaar op deze dag Govardhan herdacht. Daarom wordt dit feest ook Govardhan puja of Govardhan pratipada (eerste dag van een maandhelft) genoemd.

Deze dag is tevens ‘dag van de herders’. Shri Krishna is namelijk een bekwame koeherder geweest, vandaar zijn naam: Gopal of Govinda. Ook Hij wordt op deze dag in de hoedanighe­id van herder vereerd. Het vee wordt met bloemen en kransen omhangen en met goud- en zilverpapi­er versierd. Goverdhan Puja en Divali vallen beide in de maand Kartik, ook wel Damodara Mas genoemd. Goverdhan Puja is een van de vijf feestdagen die rondom Divali gevierd wordt. Deze maand is zeer speciaal en zeer geliefd door Shri Krishna. Tijdens deze maand word er elke dag een dia lichtje geofferd aan Damodara Krishna (baby Krishna).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname