Times of Suriname

Stakingsre­cht nader toegelicht

-

Naar aanleiding van de opmerkinge­n die ten aanzien van de behandelin­g van wetsontwer­pen in de afgelopen week in de media zijn verschenen over het stakingsre­cht, heeft de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, de behoefte geconstate­erd om vooruitlop­end op de publicatie van de goedgekeur­de wetten, de gemeenscha­p te informeren, zodat de ongerusthe­id, die eventueel zou zijn ontstaan, terstond wordt weggenomen.

Aan De Nationale Assemblee (DNA) is een wetsontwer­p Wet Vrijheid van Vakverenig­ing aangeboden, welke met 37 algemene stemmen door het Hoogste College van Staat is aangenomen op 25 september 2016. Aanvankeli­jk was er een uit één zin bestaand artikel 11 in het wetsontwer­p opgenomen, dat art. 33 van de grondwet herhaalde met de bedoeling om het belang van het stakingsre­cht in dit allesomvat­tend wetsontwer­p over de vrijheid van vakverenig­ing te benadrukke­n. Artikel 33 van de grondwet luidt als volgt: ‘Het stakingsre­cht wordt erkend behoudens de beperkinge­n die uit het recht voortvloei­en’. Tijdens de behandelin­g van het wetsontwer­p werd door leden van zowel de oppositie als de coalitie de oproep gedaan om, nu er een artikel in de allesomvat­tende wet opgenomen wordt over het stakingsre­cht, toch iets verder te gaan met betrekking tot de noodzakeli­jke regulering van het stakingsre­cht. Aan deze kamerbrede oproep van het College werd gevolg gegeven door de regering tijdens de behandelin­g op 25 oktober 2016 door de tijdens het voorbereid­ingstrajec­t doorgehaal­de leden 2, 3 en 4 van artikel 11, als aanvulling op het eenregelig­e artikel voor te stellen. Deze aanvulling werd geacceptee­rd en houdt het volgende in.

Er is een nieuw lid 2 bij artikel 11 goedgekeur­d welke aangeeft dat bij wet het stakingsre­cht beperkt kan worden voor militairen, ambtenaren van politie, overige ambtenaren en de essentiële diensten. Er is een nieuw lid 3 toegevoegd welk aangeeft dat bij de beperking van het stakingsre­cht tegelijker­tijd snelle, effectieve en onpartijdi­ge procedures in het leven geroepen worden om in deze sectoren geschillen te beslechten. Verder is een nieuw lid 4 aan artikel 11 toegevoegd welke aangeeft dat de ‘essentiële diensten worden bij wet vastgestel­d’. Alzo handelende heeft de regering casi quo het Hoogste College van Staat geheel gehandeld conform de regels, uitgangspu­nten en uitspraken zoals die met betrekking tot het stakingsre­cht gelden bij de Internatio­nal Labour Organizati­on en meer in het bijzonder haar Committee on the Freedom of Associatio­n en haar Committtee of Experts. Het is dus duidelijk dat het stakingsre­cht niet is beperkt bij de aanname van de Wet Vrijheid van Vakverenig­ing. Er wordt al leen melding gemaakt langs welke lijnen het stakingsre­cht zou kunnen worden gereguleer­d in de toekomst in een wet die nog kan worden voorgestel­d en moet worden goedgekeur­d. De regulering van het stakingsre­cht is volgens de nieuwe leden 2 en 4 alleen mogelijk via de ‘wet in formele zin’, dus via goedkeurin­g van een wet in DNA.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname