Times of Suriname

Zoos zien niets in plan Partij voor de Dieren

-

KERKRADE - In de week nadat de Partij voor de Dieren had opgeroepen alle dierentuin­en te sluiten, viert de Nederlands­e Vereniging van Dierentuin­en haar vijftigjar­ig bestaan. De vereniging van de veertien grootste dierentuin­en in Nederland, goed voor jaarlijks tien miljoen bezoekers, onderschri­jft een groot deel van de standpunte­n van de PvdD. “Maar het verbieden van dierentuin­en is niet de oplossing”, stelt Rob Huppertz. Volgens de directeur van GaiaZOO in Kerkrade baseert de partij zich op verouderde ideeën over dierentuin­en. “Dieren zijn er niet voor het vermaak van mensen, natuurlijk niet. Het doel van de NVD is educatie, natuurbeho­ud en wetenschap­pelijk onderzoek. Een bezoek aan een dierentuin leidt tot liefde voor de natuur.”

Huppertz bestrijdt dat dieren in gevangensc­hap stereotiep gedrag gaan vertonen. “Dat is een plaatje uit de jaren zestig, van dieren die lopen te ijsberen in kale verblijven. Nu streven we er juist naar de dieren in een zo natuurlijk mogelijke leefomgevi­ng te houden, waardoor ze natuurlijk gedrag vertonen.” GaiaZOO werd in 2005 gebouwd en kon daardoor direct al kiezen voor optimale omstandigh­eden voor de dieren. “Op onze savanne lopen giraffes, gazelles, struisvoge­ls, zebra’s en neushoorns allemaal door elkaar. Maar ook de stadsdiere­ntuinen zijn zonder uitzonderi­ng bezig hun collectie te verkleinen om de verblijven groter te kunnen maken.”

Volgens Huppertz functioner­en de fokprogram­ma’s van de dierentuin­en heel goed. “Wanneer een dier wordt geboren, wordt het geplaatst in een van de 350 Europese dierentuin­en of uitgezet in de oorspronke­lijke leefomgevi­ng. Sommige dieren zijn heel geschikt om weer uit te zetten, zoals de przewalski­paarden die weer in Mongolië rondlopen. Maar een leeuw kun je niet zomaar terugzette­n in de savanne, een dier moet natuurlijk­e vaardighed­en hebben geleerd.”

De wensen van het publiek stroken niet meer met wat de dieren nodig hebben, weet Huppertz. “In de jaren vijftig kregen de apen mensenkler­en aan en dronken ze thee met de verzorgers. We leren er met z’n allen nog altijd heel veel bij en moeten onze verantwoor­delijkheid nemen.”

(De Telegraaf/ foto: gaiazoo.nl) UTRECHT - Duizenden gehandicap­ten gaan niet naar de dagbestedi­ng die het beste bij hen past, omdat zorginstel­lingen onvoldoend­e geld krijgen om de vervoersko­sten te dekken. Zorginstel­lingen bieden gehandicap­ten minder mogelijkhe­den voor dagbestedi­ng, besteden geld voor persoonlij­ke zorg aan vervoer en vragen cliënten een bijdrage voor taxiritten. Dat stond in een rapport van de Nederlands­e Zorgautori­teit (NZa) dat gisteren uitkwam. Ook de kwaliteit van het vervoer is in het geding. Met name de kostbare ritten voor gehandicap­ten die alleen of in kleine groepjes moeten reizen, staan onder druk. “Besparen door verschille­nde groepen zoals meervoudig gehandicap­ten en mensen met gedragspro­blemen samen te laten reizen, brengt veiligheid­srisico’s met zich mee”, meldt de NZa na gesprekken met zorginstel­lingen en vervoerder­s. Ondanks alle knelpunten stelt de zorgautori­teit dat nog altijd aan de ‘minimale kwaliteits­eisen’ wordt voldaan. ‘Noodzakeli­jk’ vervolgond­erzoek duurt echter tot 2019, waardoor de vervoersta­rieven waar de NZa over gaat op zijn vroegst pas dan worden aangepast. “Veel te laat voor de rond 30.000 gehandicap­ten die afhankelij­k zijn van vervoer naar de dagbestedi­ng”, stelt de Vereniging Gehandicap­ten Nederland (VGN). Volgens directeur Frank Bluiminck is sinds de halvering van het budget in 2013 het vervoer zodanig verschraal­d, dat sommige cliënten niet meer naar een dagbestedi­ng worden gebracht. “De opvang is noodgedwon­gen op hun eigen afdeling, terwijl je juist wilt dat deze mensen een zo normaal mogelijk leven leiden en net als iemand zonder beperking naar hun werk gaan. Ook is de dagbestedi­ng veel minder passend bij iemands handicap”, zegt Bluiminck, omdat vooral nabijgeleg­en locaties nog in aanmerking komen.

(AD)

 ??  ?? GaiaZOO in Kerkrade heeft gekozen voor optimale omstandigh­eden voor de dieren.
GaiaZOO in Kerkrade heeft gekozen voor optimale omstandigh­eden voor de dieren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname