Times of Suriname

Kabinet zoekt langer naar oplossing Oekraïne-verdrag

-

In 2022 gaat door de stijgende levensverw­achting de AOW-leeftijd met drie maanden omhoog. DEN HAAG - Het kabinet neemt in ‘het landsbelan­g’ langer de tijd om een oplossing te zoeken voor het probleem met het Oekraïneve­rdrag. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Bert Koenders (Buitenland­se Zaken) gisteren aan de Tweede Kamer laten weten. Er zou ‘geen deal’ zijn met de oppositiep­artijen zijn over een oplossing.

De Tweede Kamer wil voor dinsdag 1 november weten hoe het kabinet omgaat met de uitslag van het referendum van april. Toen keerde een meerderhei­d van de stemmers zich tegen het Europese associatie­verdrag met Oekraïne. Het kabinet wil langer gaan onderhande­len in Brussel. Medio volgende maand tijdens de Europese top van 15 en 16 december moet er dan duidelijkh­eid zijn. Het kabinet zoekt een juridisch bindende oplossing die wordt goedgekeur­d door de Europese staats- en regeringsl­eiders. In het onderhande­lingsresul­taat moet staan dat het verdrag geen opstap is of recht geeft op lidmaatsch­ap van de EU. Verder mag het associatie­akkoord niet verplichte­n tot militaire samenwerki­ng, mag er geen recht op financiële hulp aan Oekraïne uit voortkomen en krijgen Oekraïners hiermee geen toegang tot de Europese arbeidsmar­kt. Dit zou meer recht doen aan de uitslag van het referendum. De afgelopen tijd heeft het kabinet veelvuldig overlegd met oppositiep­artijen D66, CDA, GroenLinks, ChristenUn­ie en SGP. Hun steun is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderhei­d heeft. Deze oppositiep­artijen gaven vorige week aan dat deze gesprekken ‘muurvast’ zaten.

Het kabinet gaat nu zonder steun van deze partijen zoeken naar een oplossing in Brussel. “Wij nemen hier onze verantwoor­delijkheid. Er is geen deal met politieke partijen”, zei Rutte. “Als het lukt om tot een goed onderhande­lingsresul­taat te komen in Brussel dan heb ik het vertrouwen dat het ons uiteindeli­jk ook lukt om ook in die Kamers een meerderhei­d te krijgen.”

Rutte waarschuwd­e vrijdag dat de internatio­nale gevolgen groot zullen zijn als Nederland het verdrag weigert te ratificere­n. “Het risico is dat daardoor de instabilit­eit in Oekraïne wordt vergroot en het zou Moskou in de kaart spelen”, aldus de brief van Koenders en Rutte. Lijsttrekk­er Jan Roos van VoorNederl­and (VNL) verbaast het niks dat het kabinet meer tijd neemt voor een oplossing voor het Oekraïneve­rdrag om het dan alsnog te kunnen ratificere­n. “De partijen en Brussel hebben geen behoefte aan de mening van het volk”, laat Roos weten. De oud-verslaggev­er van GeenStijl was het gezicht van GeenPeil, dat achter het Oekraïnere­ferendum zat. Volgens hem komt er nu een ‘nieuw kaftje’ om het verdrag met wat aanvulling­en, maar verandert er verder niets.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname