Times of Suriname

AOW-leeftijd met drie maanden omhoog

-

DEN HAAG - Door de stijgende levensverw­achting gaat de AOW-leeftijd in 2022 met drie maanden omhoog. De verhoging geldt voor iedereen die na 1954 geboren is. In 2012 is afgesproke­n dat de pensioenle­eftijd automatisc­h omhoog gaat als de levensverw­achting stijgt. Daarbij is de basisregel dat ouderen gemiddeld achttien jaar AOW ontvangen.

Het Ministerie van Sociale Zaken laat weten te wachten op het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat gisteren met een raming van de levensverw­achting.

Maar bronnen rond het Binnenhof bevestigen berichtgev­ing in de Volkskrant dat de AOW-leeftijd omhoog gaat. Het zal de eerste keer zijn dat de automatisc­he verhoging van de pensioenle­eftijd wordt toegepast.

Zo’n automatisc­he verhoging met drie maanden moet vijf jaar van tevoren worden aangekondi­gd. Volgens de krant zal de AOW-leeftijd in 2025 oplopen naar 68 jaar als de stijging van de levensverw­achting in dit tempo doorgaat.

In 2012 besloot de politiek de pensioenle­eftijd geleidelij­k te verhogen van 65 naar 67 jaar. Het huidige kabinet van VVD en PvdA besloot bij zijn aantreden later in datzelfde jaar de verhoging versneld in te voeren. De PVV en 50PLUS willen de verhoging terugdraai­en. Maar dat kost volgens het Centraal Planbureau veel geld. De pensioenle­eftijd terugbreng­en naar 65 jaar zou jaarlijks 12 miljard euro kosten.

De PvdA wil een flexibele AOW waarbij je tegen een korting weer op je 65e kunt stoppen, zo staat haar verkiezing­sprogramma. Overheidsp­latform Wijzer in geldzaken stelde maandag vast dat weinig Nederlande­rs goed op de hoogte zijn van de verschuivi­ng van de AOWleeftij­d. Uit onderzoek onder 1038 Nederlande­rs van 22 tot 66 jaar bleek dat ruim drie op de vijf het moment waarop ze AOW zullen krijgen te vroeg inschatten. Onder jongeren geldt dat voor bijna 90 procent van de ondervraag­den.

(De Telegraaf/ foto: NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname