Times of Suriname

Fans mogen meestemmen bij FIFA-verkiezing beste voetballer

-

VOETBAL - In de nieuwe opzet van de jaarlijkse verkiezing van de FIFA voor wereldvoet­baller van het jaar, krijgen ook fans een stem. FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet gisteren weten dat de keuzes van spelers en bondscoach­es van de 211 bij de FIFA aangeslote­n nationale teams voortaan voor de helft tellen. Het andere 50 procent komt op naam van voetbaljou­rnalisten en voetbalfan­s. De FIFA werkte de afgelopen zes jaar samen met het Franse voetbaltij­dschrift France Football om de beste speler van de wereld met de ‘Gouden Bal’ te huldigen. Aan die samenwerki­ng is een einde gekomen.

De jaarlijkse verkiezing van de mondiale bond heet voortaan ‘FIFA’s Best’. Tijdens een gala op 9 januari in Zürich zal de prijs voor de eerste keer onder de nieuwe naam worden uitgereikt. De FIFA geeft de lijst met genomineer­den per categorie vanaf komende vrijdag vrij. Fans kunnen dan vanaf 22 november online hun stem uitbrengen.

In elke categorie (zoals beste voetballer, beste voetbalste­r en beste coach) blijven dan drie kandidaten over. Daar kan dan vervolgens, vanaf twee december, opnieuw op worden gestemd. “Dit is een nieuw evenement met een nieuwe aanpak. We vieren de sport waar we allemaal zo van houden”, aldus Infantino. France Football keert terug naar de eigen formule, met een winnaar die voor het einde van het kalenderja­ar bekend is. Voor die prijs werden vorige week de dertig genomineer­den bekendgema­akt. Bij de stemproced­ure om de Gouden Bal doen wel alleen journalist­en mee. Vorig jaar ging de prijs naar Lionel Messi, die ook nu genomineer­d is. (NS) VOETBAL - Voorzitter Josep Maria Bartomeu van Barcelona noemt Lionel Messi de beste speler die hij ooit aan het werk heeft gezien. “Ik was te jong om Pelé te zien, maar in Camp Nou heb ik onder anderen Diego Maradona, Ronaldinho en Johan Cruijff gezien. Messi is de allerbeste.” In gesprek met The Telegraph verklapt de preses dan ook dat er spoedig onderhande­ld zal worden over een nieuw contract. “Binnen enkele maanden gaan we met Messi onderhande­len”, zegt Bartomeu. Het huidige contract van de superster loopt tot na het WK van 2018. De preses vindt het niet vervelend dat Messi continu in verband wordt gebracht met Manchester City. “Nee hoor. Iedere speler, ook Messi, heeft het recht om van club te wisselen.”

“We zijn wel enorm blij met hem. Hij is verreweg de beste speler ter wereld. Natuurlijk proberen we hem altijd uit te leggen dat hij bij de beste club ter wereld speelt en dat zijn ervaring hier de allerbeste is. Hij is nog maar 29 jaar oud. Twee jaar geleden heeft hij zichzelf opnieuw ontdekt en nu is hij nog beter dan daarvoor. De meeste spelers worden beter om daarna minder goed te worden, maar Messi blijft maar groeien. De limiet? We weten het niet.”

(VZ)

 ??  ?? Lionel Messi heeft momenteel een contract tot 2018 bij Barcelona, maar voorzitter Josep Maria Bartomeu van de club geeft aan dat de club spoedig om de tafel zal gaan met de Argentijn voor een contractve­rlenging. (Foto: Nusport)
Lionel Messi heeft momenteel een contract tot 2018 bij Barcelona, maar voorzitter Josep Maria Bartomeu van de club geeft aan dat de club spoedig om de tafel zal gaan met de Argentijn voor een contractve­rlenging. (Foto: Nusport)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname