Times of Suriname

Smog na nacht vuurwerk in Delhi

-

INDIA - Na het feest van het licht is het altijd een paar dagen extra donker in Delhi: tijdens de feestdag Divali wordt er zo’n grote hoeveelhei­d vuurwerk afgestoken dat de Indiase hoofdstad nu in een dikke laag smog is gehuld. Op dit moment zit er dertig keer meer fijnstof in de lucht dan veilig wordt geacht. Op Twitter worden foto’s gedeeld van de dikke mist waarin met moeite silhouette­n van mensen, viaducten of verkeer te onderschei­den zijn. “Het had nu licht moeten zijn”, twittert Sheikh Haroon bij afbeelding­en van wegen waar nauwelijks de koplampen van auto’s te zien zijn. Inwoners klagen dat de lucht stinkt naar kruit en dat het moeilijk is om adem te halen. Zelfs in huizen hangt na Divali een waas over het meubilair en ruikt het naar vuurwerk.

De concentrat­ie van PM2,5 (dat zijn fijnstofde­eltjes die in doorsnee kleiner zijn dan 2,5 micrometer en zich daardoor diep in de longen nestelen) steeg tot 750 microgram per kubieke meter. Alles boven de 25 microgram per kubieke meter wordt door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie als schadelijk voor de gezondheid beschouwd. Ter vergelijki­ng: toen vorig jaar december in Peking de code rood werd afgekondig­d, lag het aantal schadelijk­e fijnstofde­eltjes (PM2.5) op 500. De Indiase autoriteit­en waarschuwd­en voor zondag al dat de viering van Divali problemen kon veroorzake­n, omdat het vrijwel windstil is en de temperatuu­r relatief laag. In de aanloop naar de feestdag werden mensen opgeroepen terughoude­nd te zijn met vuurwerk, maar daarvan lijken weinigen zich iets te hebben aangetrokk­en. Als er iets te vieren is, wordt er in India al snel een hoop knalvuurwe­rk afgestoken en sommige rijke families geven er duizenden euro’s aan uit - ook om te laten zien hoe goed ze het hebben.

Divali is één van de belangrijk­ste hindoeïsti­sche feesten waarbij wordt gevierd dat het goede het kwade heeft overwonnen. Huizen en erven worden verlicht met kaarsjes en (olie)lampjes, families eten samen en ‘s avonds wordt er vuurwerk afgestoken. Volgens een onderzoek van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) uit 2014 bevinden 13 van de meest vervuilde steden ter wereld zich in India en Delhi was de meest vervuilde stad ter wereld. Luchtvervu­iling is in India één van de belangrijk­ste oorzaken van voortijdig overlijden. Volgens de WHO sterven er elk jaar 620 duizend mensen aan ziektes die zijn gerelateer­d aan de vervuiling. Naast vuurwerk, wordt de luchtkwali­teit in de winter in Delhi ook verergerd doordat arme inwoners in de koude maanden rommel verbranden om zichzelf warm te houden en doordat boeren in het gebied rond de stad de overblijfs­elen van hun gewas in brand steken. (de Volkskrant)

 ??  ?? Een dikke laag smog in de Indiase hoofdstad New Delhi. (NU.nl)
Een dikke laag smog in de Indiase hoofdstad New Delhi. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname