Times of Suriname

Opnieuw hoofdredac­teur Turkse oppositiek­rant opgepakt

-

TURKIJE - De hoofdredac­teur van de Turkse oppositiek­rant Cumhuriyet, Murat Sabuncu, is opgepakt door de politie. Hij wordt verdacht van het plegen van misdaden in naam van Koerdische militanten. Ook zou Sabuncu volgens de rechtbank in Istanbul banden hebben met Fethullah Gülen, de geestelijk­e die door de Turkse regering wordt gezien als het brein achter de mislukte couppoging in juli. Cumhuriyet staat bekend om zijn kritische houding tegenover de regering. De in Istanbul gevestigde krant kreeg internatio­nale bekendheid toen het in 2015 berichtte over wapenlever­anties door de Turkse geheime dienst aan Syrische rebellen. Niet veel later belandden de toenmalige hoofdredac­teur Can Dündar en bureauchef Erdem Gül ruim drie maanden in de cel. In augustus van dit jaar werd Dündar tot zes jaar cel veroordeel­d wegens het publiceren van staatsgehe­imen in verband met de mislukte coup. Dündar vluchtte het land uit en werkt nu op een schuiladre­s in West-Europa aan een boek.

De veroordeli­ng leidde tot veel kritiek op het leiderscha­p van president Tayyip Erdogan en de inperking van de vrijheid van meningsuit­ing en de mensenrech­tensituati­e onder zijn bewind. Sabuncu volgde Dündar op, maar is nu dus ook opgepakt in afwachting van het onderzoek dat naar hem gaat plaatsvind­en. Volgens de Turkse tak van CNN zijn ook huizen onderzocht van andere medewerker­s van de krant. Er zijn aanhouding­sbevelen uitgevaard­igd voor dertien medewerker­s van Cumhuriyet. Een van hen zou al zijn gearrestee­rd. De aanhouding­en volgen op een weekend waarin Turkije nog eens tienduizen­d ambtenaren ontsloeg en vijftien mediakanal­en sloot. Allen worden verdacht van banden met militante groepen en de Gülenbeweg­ing. Er waren al meer dan 100 duizend mensen ontslagen of geschorst en 37 duizend mensen gearrestee­rd sinds de mislukte staatsgree­p. Per decreet zijn ook de verkiezing­en voor rectors aan universite­iten afgeschaft. President Erdogan zal de rectors, waarvan de kandidaten moeten worden voorgedrag­en door de Raad voor het Hoger Onderwijs (YOK), voortaan rechtstree­ks benoemen.

Volgens de autoriteit­en zijn de zuiveringe­n nodig om alle aanhangers van de omstreden geestelijk­e Fethullah Gülen uit het staatsappa­raat en belangrijk­e functies te verwijdere­n. Turkije heeft de Verenigde Staten, waar Gülen sinds 1999 verblijft, om diens uitleverin­g gevraagd. Gülen ontkent iedere rol bij de couppoging.

(de Volkskrant)

 ??  ?? De Turkse oppositiek­rant Cumhuriyet, de krant staat bekend om zijn kritische houding tegenover de regering. (GRTX)
De Turkse oppositiek­rant Cumhuriyet, de krant staat bekend om zijn kritische houding tegenover de regering. (GRTX)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname