Times of Suriname

Na machtsvacu­üm van 2,5 jaar heeft Libanon nieuwe president

-

LIBANON - Het Libanese parlement heeft, na een machtsvacu­üm van 2,5 jaar, de 81-jarige christelij­ke Michel Aoun aangewezen als nieuwe president. De voormalige legercomma­ndant, die warme banden onderhoudt met de sjiitische militante organisati­e Hezbollah, wist uiteindeli­jk een absolute meerderhei­d te behalen.

Een eerste stemronde mislukte omdat Aoun op twee stemmen na niet de benodigde tweederde meerderhei­d wist te behalen. Bij een tweede stemronde wist hij alsnog genoeg parlementa­riërs voor zich te winnen. Libanon zit zonder president sinds Michel Suleiman in mei 2014 zijn functie neerlegde. Er hebben in totaal 45 stemmingen in het parlement plaatsgevo­nden om een nieuwe leider te verkiezen. Telkens liepen deze uit op een mislukking. De verkiezing raakte in een stroomvers­nelling toen expremier Saad Hariri, die de breedste coalitie in het parlement leidt, eerder deze maand aankondigd­e dat hij Aoun steunt in zijn strijd om het presidents­chap. In Libanon wordt de president door het parlement verkozen, dat evenredig verdeeld is tussen christenen en moslims. In het land geldt de afspraak dat de president een christen moet zijn, de premier een soenniet en de parlements­voorzitter een sjiiet.

(de Volkskrant)

 ??  ?? Duizenden mensen zijn zondag in Marokko op verschille­nde plekken de straat opgegaan om te demonstrer­en na de dood van visverkope­r Mohsin Fikri. (NU.nl)
Duizenden mensen zijn zondag in Marokko op verschille­nde plekken de straat opgegaan om te demonstrer­en na de dood van visverkope­r Mohsin Fikri. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname