Times of Suriname

Duizenden mensen protestere­n in Marokko na dood visverkope­r

-

MAROKKO - Duizenden mensen zijn zondag in Marokko op verschille­nde plekken de straat opgegaan om te demonstrer­en na de dood van visverkope­r Mohsin Fikri.

Fikri kwam vrijdag om het leven toen hij zijn vis, die door de politie in beslag was genomen, wilde terughalen uit een vuilniswag­en. Hij werd doodgedruk­t toen het persmechan­isme van de vuilniswag­en aanging. De protesten, die vooral gaan om machtsmisb­ruik door de overheid en oneerlijke behandelin­g van onder meer kleine ondernemer­s, begonnen in de stad AlHoceima, waar het voorval plaatsvond. Ze breidden zich zaterdag en zondag uit naar onder meer Casablanca en hoofdstad Rabat, meldt BBC. De politie zou de vissen, een partij zwaardviss­en, hebben ingenomen omdat die zouden zijn gevangen buiten het toegestane seizoen, volgens Marokkaans­e media.

In een poging om de gemoederen tot bedaren te brengen, gaf koning Mohamed de minister van Binnenland­se Zaken de opdracht om de familie van de verkoper te bezoeken. De koning zelf is niet in Marokko aanwezig omdat hij op staatsbezo­ek is in Tanzania. De Ministerie­s van Justitie en van Binnenland­se Zaken zijn een onderzoek gestart naar de dood van de man en hoe het persmechan­isme in werking is gezet. Veel mensen die protestere­n zijn ervan overtuigd dat het mechanisme in opdracht van de politie is aangezet en eisen gerechtigh­eid. Grote demonstrat­ies zijn zeldzaam in Marokko. In 2011 gingen mensen de straat op om hervorming­en te eisen. Dit leidde ertoe dat de koning een deel van zijn macht afstond aan een gekozen regering. Om te voorkomen dat opnieuw protesten zouden uitbreken, werden toen ook meer veiligheid­smaatregel­en genomen. De dood van Fikri en de demonstrat­ies vertonen gelijkenis­sen met de manier waarop in Tunesië de Jasmijnrev­olutie begon. Toen ontstonden demonstrat­ies tegen de overheid nadat een jongeman zichzelf in brand stak uit wanhoop omdat de politie het fruit en de groenten die hij verkocht in beslag had genomen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname