Times of Suriname

Trump dicht het gat met Clinton, maar Democraat blijft favoriet

-

VS - Het verschil tussen Donald Trump en Hillary Clinton wordt steeds kleiner. Volgens een nieuwe landelijke peiling staan beiden vrijwel gelijk. In de belangrijk­e ‘swing state’ Florida heeft Trump zelfs een lichte voorsprong genomen. Hoewel de Republikei­n met nog acht dagen te gaan het gat dicht, blijft Clinton nog altijd de grote favoriet door haar stevige greep op het Electoral College. De commotie over de ‘hervatting’ van het FBI-onderzoek naar Clintons e-mailschand­aal is nog niet in deze peilingen opgenomen. De komende dagen zal moeten blijken of het de presidents­race flink overhoop haalt, met name in de staten waar Clinton en Trump nog dagelijks om vechten. In een gemiddelde van diverse peilingen van Real Clear Politics is Clintons landelijke voorsprong teruggebra­cht tot 4,3 procentpun­t, vergeleken met bijna zeven procentpun­t twee weken geleden. Volgens een Washington Post/ABC News-peiling is het verschil zelfs nog maar één procentpun­t. Omdat dit geringe verschil valt binnen de foutenmarg­e, zou de strijd volgens deze peiling nu zijn veranderd in een nek-aan-nekrace. Hoewel de race om het Witte Huis spannender wordt en Trump het momentum lijkt te hebben, staat hij nog altijd voor een haast onmogelijk­e taak. Zelfs als hij alle cruciale staten wint waar de strijd nog niet is beslist, de zogenaamde ‘battlegrou­nd-states’, komt hij nog zes kiesmannen tekort van de 270 die nodig zijn in het Electoral College om te winnen. Trump zal dus minstens één staat van Clinton moeten afsnoepen om president te worden.

Alleen een flinke verschuivi­ng onder de kiezers, bijvoorbee­ld door het FBI-besluit, kan hem volgende week nog redden. “Zo’n grote ontwikkeli­ng op zo’n laat moment in de race zal Clinton zeker enige schade berokkenen”, zegt hoogleraar Larry Sabato van de Universite­it van Virginia vanuit de VS over het hervatte FBI-onderzoek. Sabato is een van Amerika’s bekendste verkiezing­sonderzoek­ers. “Dit kan de strijd spannender maken. Maar ik denk dat een overwinnin­g van Trump nog steeds niet mogelijk is.” De verschuivi­ng in de peilingen werd vorige week al in gang gezet. Drie peilingen gaven toen aan dat het verschil zo klein was, dat er sprake was van een nek-aannekrace. Een van die peilingen was van de financiële nieuwssite Investors Business Daily (IBD), die in 2012 de meest accurate peiling werd genoemd. Maar deskundige­n deden deze peilingen af als uitschiete­rs. De gerespecte­erde Washington Post/ABC News-peiling sluit zich nu bij deze peilingen aan. Clinton stond zondag op 46 procent en Trump op 45. Een week geleden was het verschil in deze peiling nog twaalf procentpun­t.

Ook in de grootste ‘swing state’ Florida, goed voor 29 van de 270 benodigde kiesmannen, wordt het verschil kleiner. Volgens twee peilingen, van Bloomberg en The New York Times, gaat Trump nu aan kop met twee tot vier procentpun­t. In het Real Clear Politics-gemiddelde is het in Florida een nek-aan-nekrace, terwijl Clinton vorige week nog een voorsprong in de staat had van vier procentpun­t. Trump moet Florida winnen. Beide kandidaten voeren nu volop campagne in de staat. Clinton kan zijn pad naar het presidents­chap simpel afsnijden door op 8 november Florida te winnen.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname