Times of Suriname

De economie van Groot-Brittannië groeide met 0,5% in derde kwartaal 2016

-

Geachte lezers van Times of Suriname, we hopen dat jullie hebben genoten van ons artikel van de vorige week. Op donderdag 27 oktober berichtte het Britse statistiek­bureau, Office for National Statistics (ONS), dat de economisch­e groei in het Verenigd Koninkrijk in het derde kwartaal veel beter was dan verwacht.

Het Britse statistiek­bureau melde donderdag ook dat het besluit van de Britse bevolking van eind juni om de Europese Unie te verlaten, vooralsnog geen grote gevolgen heeft gehad voor de economie.

In de periode van juli tot en met september ging de economie van Groot-Brittannië met 0,5 procent vooruit op kwartaalba­sis, terwijl economen en analisten, gemiddeld op 0,3 procent groei hadden gerekend.

In het tweede kwartaal groeide de Britse economie nog met 0,7 procent op kwartaalba­sis en met 2,1 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Onderstaan­de grafiek toont de groei van de Britse economie in de afgelopen drie jaar. In het derde kwartaal groeide de economie op kwartaalba­sis met 0,5 procent en met 2,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2015. Er was vooraf gerekend op een groei van 0,4 procent op kwartaalba­sis en van 2,1 procent op jaarbasis.

Zoals van onderstaan­de grafiek is te zien, is de groei hoofdzakel­ijk te danken aan de dienstense­ctor, die het afgelopen kwartaal erg goed presteerde. Aan de andere kant gingen de zaken moeizamer in de bouw en industriël­e sector, waarbij ook de mijnbouwse­ctor hoort.

Zoals van onderstaan­de 5 jaar-grafiek is te zien, toont de economie van Groot Brittannië nu al vijftien kwartalen op rij groei. PGM Capital commentaar & analyse:

Voorstande­rs van de brexit zullen de cijfers aangrijpen om te benadrukke­n dat de waarschuwi­ngen voor economisch­e rampspoed larie en apekool waren.

Tijdens de campagne in de aanloop naar het referendum was herhaaldel­ijk te horen dat de Britse economie onderuit dreigde te gaan.

De Britse centrale bank voorspelt voor volgend jaar trouwens een forse groeivertr­aging, zodra de impact van het referendum is doorgedron­gen.

De consumptie komt waarschijn­lijk onder druk te staan, omdat de inflatie de koopkracht van de huishouden­s aanvreet. De inflatie is opgelopen tot 1 procent en de verwachtin­g is dat ten gevolge van de vrije val van de Britse pond sterling, deze doorklimt naar 3 procent volgend jaar.

Als gevolg van BREXIT heeft Groot-Brittannië zijn triple A-rating verloren, waardoor de overheid meer rente moet betalen bij het aantrekken van geld.

De Bank of England verzachtte de klap door het monetaire beleid in augustus fors te versoepele­n, met een historisch lage rente van 0,25 procent en 60 miljard pond extra geldcreati­e.

In onderstaan­de grafiek is te zien dat de waarde van het pond in 30 jaar niet zo laag heeft gestaan. Hierdoor is de invoer duurder, maar de uitvoer wordt gestimulee­rd doordat deze goedkoper geworden is. En de koersval van het pond geeft de Britse exporteurs voorlopig zuurstof en vormt zo een buffer voor de economie.

Als gevolg hiervan hebben de aandelenko­ersen zich echter hersteld, wat betekent dat ook de handel in aandelen van Britse bedrijven groter is dan voor het referendum.

Een positief effect van de lage koers van de Britse pond is, dat producten en diensten van Britse multinatio­nals in het buitenland goedkoper zijn geworden, waardoor hun winsten sterk zijn toegenomen.

Twee Britse bedrijven die hiervan flink profiteren, zijn de conglomera­at Reckitt & Beckiser Groep en ‘s werelds grootste producent van alcoholisc­he dranken, Diageo.

Onderstaan­de vijf-jaar-grafieken geven aan dat de koersen van de hierboven genoemde bedrijven in de afgelopen vijf jaar met respectiev­elijk 128 procent en 67 procent zijn gestegen. Gebaseerd op hun fundamente­n, producten mix, sterke balans en zeer gezonde dividend, hebben we een Strong Buy-waardering op de aandelen van deze bedrijven.

De beter dan verwachte cijfers kunnen de Britse centrale bank er mogelijk toe bewegen nog even af te zien van een nieuwe renteverla­ging.

Deze week houdt de Bank of England een renteverga­dering. Gouverneur Mark Carney liet deze week doorscheme­ren dat een nieuwe renteverla­ging er niet zit aan te komen.

Als uw betrouwbar­e financieel adviseur zijn wij van PGM Capital graag tot uw dienst om u bij te staan om uw vermogen te beschermen in deze moeilijke, turbulente en onzekere tijden.

Het is een genoegen om u te hebben geïnformee­rd en tot de volgende week.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname