Times of Suriname

Weer gestuntel rond Syriëgange­r

- Uit een brief van minister Ard van der Steur blijkt dat door een telefonisc­he storing bij de inlichting­endienst van de politie een erkende Syriëgange­r weer op een vliegtuig richting Syrië kon stappen.

DEN HAAG - Een telefonisc­he storing bij de inlichting­endienst van de politie heeft ervoor gezorgd dat een erkende Syriëgange­r wéér op een vliegtuig richting Syrië kon stappen. Dat blijkt uit een brief van minister Ard van der Steur (Veiligheid). De 22-jarige Martin N. vertrok in februari richting Syrië, per vliegtuig via Duitsland naar Turkije. Niemand begreep hoe dat kon gebeuren: de man stond immers gesignalee­rd omdat hij eerder ook al had geprobeerd op jihad te gaan.

Nu blijkt dus dat de paspoortco­ntrole in Dusseldorf wel een ‘hit’ opleverde, maar dat deze niet terechtkwa­m bij de Nederlands­e autoriteit­en. Het verantwoor­delijke bureau SIRENE kreeg de melding wel, maar kon geen contact krijgen met de Inlichting­endienst van de Landelijke Eenheid van de politie en het team ContraTerr­orisme, Extremisme en Radicalise­ring (CTER) van de politie. “Door een telefonisc­he storing in de 088-nummers op een interne server van de politie bleek dit contact op dat moment niet mogelijk te zijn”, schrijft Van der Steur.

Pas een volle dag later lazen de Nederlands­e anti-terreurtea­ms wat er was gebeurd in een e-mail. En pas daarna werd een officier van justitie ingelicht. Het duurde nog tot mei voordat de Syriëgange­r gearrestee­rd werd door de Turkse politie.

Dit is pijnlijk, omdat eerder al bleek dat één van de Brusselse aanslagple­gers door Turkije naar Nederland was uitgezet, zonder dat daarbij werd ingegrepen. Het tekent volgens criticaste­rs de gebrekkige internatio­nale samenwerki­ng op het gebied van terreur.

In dit geval had de Syriegange­r nota bene al een strafzaak aan zijn broek en zijn paspoort ingeleverd toen hij alsnog op een vliegtuig in Duitsland stapte om naar Syrië af te reizen. Hij gebruikte zijn IDkaart om toch te kunnen vliegen. Die was niet ingehouden omdat in Nederland een identifica­tieplicht geldt.

N. zat vanwege een eerdere reis naar Syrië al even vast, maar vanwege psychische problemen was hij overgeplaa­tst naar een Forensisch Psychiatri­sche Afdeling (FPA). Daar zat hij niet langer opgesloten. (AD/ foto: metronieuw­s.tcdn.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname